گاهشمار جنبش انقلابی مردم ایران، با تمرکز روی وقایع تاثیرگذار در زیر آمده است.
اگر با گوشی این صفحه را ملاحظه میکنید، لطفا جهت مشاهده بهتر، گوشی را به حالت افقی درآورید.
گاهشمارهای دیگری هم ارائه شده که در زیر به آنها اشاره میشود. برخی گاهشمارها هم منتشر شده بودند که دیگر به روزآوری نشدهاند.
گاهشمار خیزش ۱۴۰۱ ایران
گاهشمار دوره جدید اعتراضات در ایران
واقعهنگار انقلاب ۱۴۰۱
لطفا برای مشاهده تصاویر و توضیحات، روی عناوین کلیک کنید. همچنین میتوانید از نوار سمت چپ برای پرش به هفتهای خاص استفاده نمایید
روز ۲۲ شهریور، مهسا امینی که همراه خانوادهاش از سقز به تهران آمده بود، در نزدیکی ایستگاه مترو «شهید حقانی» به وسیله ماموران گشت ارشاد با بهانه حضور در «کلاس توجیهی» بازداشت شد اما دو ساعت بعد، پیکر نیمهجان او را در حالی که به کما رفته بود، با آمبولانس به بیمارستان منتقل کردند.
پس از انتشار خبر جان باختن مهسا، گروهی از مردم در نزدیکی بیمارستان کسری که مهسا در آن بستری بود، شعارهای «مرگ بر دیکتاتور» و «گشت ارشاد گشت کشتار» سر دادند.
(عکسها را ورق بزنید)
گروههای متعددی، در ساعات اولیه پس از جانباختن مهسا امینی واکنشهای فوری نشان دادند. از جمله شخصیتهای ورزشی که واکنش فوری نشان دادند عبارتند از:
رضا مرادخانی (بوکسور)، علی کریمی، حسین ماهینی (فوتبالیست)، مسعود شجاعی (فوتبالیست)، مریم طوسی (دونده)، علیرضا جهانبخش (فوتبالیست)، علی دایی، ووریا غفوری و کیمیا علیزاده
شخصیتهای مدنی یا حقوق بشری:
صبا بختیاری، حامد اسماعیلیون، کانون صنفی معلمان ایران و جاوید رحمان
شخصیتهای سیاسی:
رضا پهلوی، رابرت مالی، ند پرایس سخنگوی کاخ سفید، شماری از فعالان سیاسی و مدنی کردستان ایران، جیک سولیوان و فرح پهلوی
شخصیتهای هنری:
ترانه علیدوستی، هانیه توسلی، زر امیرابراهیمی، همایون شجریان، علیرضا قربانی، گلشیفته فراهانی، سام اصغری، ابی، لیلا فروهر، اصغر فرهادی و بهمن قبادی
اصلاحطلبان یا شخصیتهای داخلی یا حکومتی:
آیت الله بیات زنجانی، آیت الله محقق داماد، حزب اعتماد ملی، حزب اصلاح طلب «ندای ایرانیان»، عبدالله نوری، مهدی کروبی، اردشیر امیرارجمند، طاهره علایی طالقانی فرزند آیت الله طالقانی و بیت آیتالله منتظری
سازمان عفو بین الملل اولین سازمان بینالمللی بود که فورا نسبت به قتل مهسا امینی واکنش نشان داد.
این سازمان میگوید که «همه ماموران و مقامات مسئول» در این پرونده باید در برابر عدالت قرار گیرند.
در توییت این سازمان مدافع حقوق بشر آمده است: «شرایط منجر به مرگ مشکوک مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله که شامل شکنجه و سایر بدرفتاریها در بازداشتگاه میشود، باید مورد رسیدگی کیفری قرار گیرد.»
عفو بینالملل میگوید: «واحد پلیس موسوم به پلیس امنیت اخلاقی در تهران که مجری قوانین تحقیرآمیز و تبعیض آمیز حجاب اجباری در ایران است او را سه روز قبل از مرگش به صورت خودسرانه بازداشت کرد.»
اولین شعارها علیه علی خامنهای و حکومت جمهوری اسلامی، در همان شب به قتل رسیدن #مهسا_امینی در حوالی بیمارستان کسری، میدان آرژانتین تهران، به گوش رسید.
به نظر میرسد اولین سلبریتی یا چهره شناخته شدهای که حجاب خود را در فضای مجازی برداشت خانم شبنم فرشادجو، بازیگر تئاتر و سینما، بوده است. او در همان روز قتل #مهسا_امینی 25 شهریور 1401 دست به این اقدام زد.
هزاران نفر در مراسم خاکسپاری مهسا امینی شرکت کردند. مراسم خاکسپاری مهسا امینی با شعار علیه جمهوری اسلامی همراه بود. نیروهای امنیتی در سقز به سمت مردم معترضی که پس از تشییع پیکر مهسا امینی مقابل ساختمان فرمانداری تجمع کرده بودند با گاز اشکآور و گلولههای ساچمهای شلیک کردند.
لحظه به لحظه مراسم خاکسپاری را از کانال تلگرام هه نگاو دنبال کنید.
از اولین مجروحان جنبش انقلابی مردم ایران، کیان درخشان نوجوان اهل سقز بود که در روز خاکسپاری #مهسا_امینی در 26 شهریور 1401، با شلیک مستقیم نیروهای ضد شورش از ناحیه سر به شدت مجروح شد.
او به واقع خون گریست.
جان باختن مهسا امینی در پی به کما رفتن در زمان بازداشت گشت ارشاد یکی از بزرگترین موجهای واکنشی را در شبکههای اجتماعی برانگیخته است.
هشتگ #مهسا_امینی در توییتر، که پلتفرم تندترین انتقادها و مخالفتها با مشی جمهوری اسلامی و رویکرد حکومت به حجاب اجباری شده است، بیش از ۷۰۰ هزار بار استفاده شده است. هشتگهای تهران، جمهوری اسلامی و حجاب هم دهها هزار بار به انگلیسی توییت شده است.
با اطلاع رسانی کشته شدن مهسا (ژینا) امینی، سقز، زادگاه او نیز با اعتراضات مردمی روبرو شد. سنندج نیز اعتراضات خود را آغاز کرد
در این روز اعتراضات در مناطق کردنشین ایران به شدت افزایش یافت و به همین نسبت موج سرکوب خونین جمهوری اسلامی آغاز گردید. فریدون محمودی از سقز، فؤاد قدیمی و محسن محمدی از دیواندره و رضا لطفی از دهگلان، همگی در استان کردستان، اولین شهدای انقلاب نوین ایران بودند. لینک توئیت
شورای حقوق بشر سازمان ملل به تشکیل یک کمیته حقیقتیاب جدید برای انجام تحقیقات در مورد گزارشهای «نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران رای مثبت داد.
این نخستینباری بود که از انقلاب ۵۷ تا کنون کمیتهای این چنین برای بررسی موارد نقض حقوق بشر در ایران تشکیل گردید. بیشتر بدانید
محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام از «فساد»، «ناکارآمدی» و «نشنیده شدن صدای مردم» به عنوان واقعیتهای نظام نام برد و افزود که چون این مسائل حل نشده است، بر خلاف تصور مسئولان، اعتراضات تمام نشده است.
به گفته آقای باهنر، اعتراضات مانند «آتش زیر خاکستر» است و با یک بهانه دیگر دوباره جرقه میخورد.
زلزلهای به قدرت ۵.۹ درجه شنبه شب در نزدیکی شهر خوی در شمال غربی ایران روی داده که بنابه گزارش ها باعث مرگ حداقل سه نفر و جراحت صدها نفر شده است.
وزارت دفاع ایران در بیانیهای از حمله سه «ریزپرنده» - پهپاد - به یک مجتمع کارگاهی وزارت دفاع خبر داده است.
این ساعتی پس از آن است که انفجار مهیبی در یک کارخانه تولید مهمات در اصفهان گزارش شد.
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در بیانیه خود نوشت: «شامگاه هشتم بهمن ۱۴۰۱ حوالی ساعت ۲۳:۳۰ حمله ناموفق با استفاده از ریزپرنده به یکی از مجتمعهای کارگاهی وزارت دفاع صورت گرفت و خوشبختانه با پیش بینیها و تمهیدات پدافندی صورت گرفته یکی از آنها مورد اصابت پدافند هوایی مجتمع و دو فروند دیگر آنها در تلههای پدافندی گرفتار و منفجر میشوند.»
عفو بینالملل هشدار داده که سه نفر در ایران «در پی محاکمههای به شدت ناعادلانه در خطر اعدام قرار دارند.»
عفو بینالملل برای نجات جواد روحی، مهدی محمدیفرد و عرشیا تکدستان که در اعتراضهای نوشهر دستگیر شدهاند «فراخوان اقدام فوری» داده است.
به گفته عفو بینالملل، جواد روحی متحمل «زندان انفرادی طولانی، شلاق، خشونت جنسی از طریق گذاشتن یخ روی بیضهها» شده است.
«عرشیا تکدستان علاوه بر تحمل سلول انفرادی و ضرب و شتم به بازداشت و شکنجه پدرش تهدید شده است.»
و مهدی محمدی فرد پس از بازداشت خشونتآمیز و زندان انفرادی، متحمل «وارونه آویزان شدن و تجاوز جنسی» شده است.
عفو بینالملل سه روز پیش در نامهای سرگشاده خطاب به رئیس قوه قضاییه ایران از «شکنجه جنسی» این سه جوان خبر داده بود.
تاکنون چهار نفر در رابطه با اعتراضهای اخیر اعدام شدهاند و عدهای دیگر در معرض اعدام هستند.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران میگوید آمریکا بهدنبال تغییر رژیم ایران نیست بهویژه که تجربیات اندوهناک تغییر رژیمها در خاورمیانه را در کارنامه خود دارد.
رابرت مالی در گفتوگو با برنامه «هاردتاک» شبکه جهانی بیبیسی که روز دوشنبه ۱۰ بهمن پخش شد، اظهار داشت: آمریکا باید در کنار مردم ایران بایستد و اقداماتی انجام دهد که مطمئن شود تا جامعه جهانی صدای مردم ایران را میشنود.
او در آغاز سومین سال بودن در این مقام، در پاسخ به پرسش این شبکه که آیا اذعان دارد که دیپلماسی آمریکا در ارتباط با ایران شکست خورده است، اظهار داشت: با وجود گامهای دیگری که آمریکا در ارتباط با ایران برداشت، مانند تحریمها، فشار، مقابله با اقدامات آن در منطقه، به تحرک کشاندن جامعه جهانی در برابر این کشور، ما مذاکرات غیر مستقیم با ایران را دنبال کردیم.
آقای مالی افزود: آمریکا آشکارا گفته است که آماده این مذاکرات است اما همزمان در برداشتن هر گامی برای جلوگیری از رویه تهاجمی ایران، تردید نخواهد کرد.
با فراخوانهای دعوت به برگزاری مراسم جشن سده در 10 بهمن 1401، از جمله فراخوان جوانان محلات تهران، حداقل 19 تجمع یا حرکت نمادین در تهران و 16 شهر کشور برگزار شد.
(نمای انقلاب)
بیش از ۱۰۰ تن از کنشگران فرهنگی، هنری و سیاسی ایرانی در بیانیهای خطاب به کشورهای منطقه و همسایه ایران، از آنان خواستند آنچه که انقلاب #زن_زندگی_آزادی در ایران نام گرفته را به رسمیت بشناسند.
این نامه را گروهی از هنرمندان، فعالان مدنی و سیاسی خارج از ایران امضا کردهاند.
جشنواره فیلم فجرامسال با تحریم بسیاری از سینماگران ایرانی رو به رو شده است.
در ماه های گذشته، همزمان با اعتراضات سراسری، عده زیادی از هنرمندان از جمله بازیگران سینما که با معترضان همراهی کردند بازداشت، احضار یا ممنوع الکار شدهاند.
۴۷۰ شخصیت برجسته سیاسی، علمی، ادبی و هنری جهان از جمله رهبران و مقامات سابق کشورها و شماری از برندگان جایزه نوبل وهمچنین تعدادی از سازمانهای بینالمللی بیانیه مشترکی با عنوان «دعوت به همبستگی جهانی با مبارزه ایرانیان برای آزادی» منتشر کردهاند.
هیلاری کلینتون، مارگارت اتوود، فرانسین فوکویوما، شیرین عبادی و بنکیمون از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند که در کنار دهها تن از روسای جمهوری و نخستوزیران سابق کشورهای مختلف، آن را منتشر کردهاند.
بهغیر از تجمع در آبدانان، در 12 بهمن 1401، روز ورود خمینی به ایران و آغاز #دهه_زجر ، مردم در نقاط مختلف کشور با نشان دادن اعتراض خود، به استقبال این روز رفتند. موارد حداقلی ثبت شده:
▫️8 شعارنویسی
▫️11 تخریب بنر یا اموال حکومتی
▫️4 شهر دارای شعار شبانه
▫️19 منطقه تهران با شعار شبانه
▫️2 مورد نصب بنر یا نماد
گزارش موارد فوق به همراه لینک خبر، در وبسایت نمای انقلاب.
کارزاری آنلاین برای یادآوری نام کسانی که در سالهای مختلف از سوی جمهوری اسلامی بازداشت، زندانی، شکنجه یا کشتهشدهاند در توییتر به راه افتادهاست.
هشتگ «علیه فراموشی» حدود ۱۷۰ هزار بار توییت شده است. بسیاری از کاربران با استفاده از این هشتگ نام افرادی که در اعتراضات سراسری ایران و در سالهای پیش از آن زندانی، شکنجه یا اعدام شدند یا توسط نیروهای امنیتی کشته شدند را یاد آوری کردهاند.
این کاربران میگویند این کارزار را علیه «عادیسازی» شرایط به وجود آورده و یا در آن شرکت کردهاند.
نام مجیدرضا رهنورد، محسن شکاری، محمدمهدی کرمی و محمد حسینی، چهار معترض جوان اعدام شده در اعتراضات سراسری ایران در کنار نام حنانه کیا، نیکا شاکرمی و سارینا اسماعیلزاده در این توییتها به چشم میخورد.
همچنین نام نوید افکاری، پویا بختیاری، ریحانه جباری و ۱۰ زن بهائی که در سال ۱۳۶۲ اعدام شدند هم دیده میشود.
در سال ۱۳۶۲، ده زن بهائی در شیراز اعدام شدند. جوانترین آنها، مونا محمودنژاد ۱۷ ساله بود.
کاربران همچنان از زندانیان و کشتهشدگان گمنام یاد کردند.
تصاویری که از فرهاد میثمی، زندانی سیاسی در رجاییشهر رسید نشاندهنده کاهش شدید وزن او به ترتیبی است که استخوانهای بازو و دندههایش کاملا از زیر پوست پیدا است.
این تصاویر جامعه را به شوک فرو برد.
این زندانی سیاسی در نامهاش، رهبران حکومت را متهم کرده که چیزی از امنیت، معیشت و کرامت برای مردم ایران باقی نگذاشتهاند و تنها زجر و رنج نصیب مردم میشود.
بر اساس گزارشها، آقای میثمی به دلیل اعتراض به حجاب اجباری و پیدا شدن چند کتاب از خانهاش در سال ۱۳۹۷ بازداشت شده بود. رضا خندان، همسر نسرین ستوده آن زمان گفته بود که در خانه فرهاد میثمی تعدادی پیکسل یا بج سینه که روی آنها نوشته شده: «من به حجاب اجباری اعتراض دارم»، چند جلد کتاب «کنشهای کوچک مدنی» و کتاب «حقوق بشر» (از محمد جعفر پوینده) پیدا شده بود و به همین اتهام او را بازداشت بودند.
اتهاماتی که در شعبه ۷ دادسرای اوین به آقای میثمی تفهیم شده عبارتند از «تبانی و اجتماع به قصد برهم زدن امنیت کشور با تحریک زنان به حضور خیابانی بهصورت سرلُخت». همچنین اتهامات دیگری از جمله «تبلیغ علیه نظام» علیه او مطرح شده است.
علاوه بر هزاران کاربر در فضای مجازی برخی چهرههای سرشناس از جمله مقام ارشد ایالات متحده و همچنین رضا پهلوی و برخی قانونگذاران اروپایی نسبت به وضعیت جسمی فرهاد میثمی پزشک زندانی هشدار دارد.
در دومین روز از #دهه_زجر حرکتهای اعتراضی همچنان ادامه داشت. آمار حداقلی حرکتهای اعتراضی 13 بهمن 1401، بر اساس آنچه تا این لحظه در رسانهها یا شبکههای اجتماعی منعکس شده:
▫️9 شعارنویسی
▫️8 تخریب بنر یا اموال حکومتی
▫️9 شهر دارای شعار شبانه
▫️7 محله تهران با شعار شبانه
▫️1 مورد نصب بنر یا نماد
▫️2 مورد تخریب اموال حکومتی
گزارش موارد فوق به همراه لینک خبر، در وبسایت نمای انقلاب.
میرحسین موسوی نخستوزیر محبوب روحالله خمینی در آستانه چهل و چهارمین سالگرد انقلاب ۵۷ خواهان عبور از جمهوری اسلامی شد و در پیامی اعلام کرد که «اجرای بدون تنازل قانون اساسی»، به عنوان شعاری که ۱۳ پیش مطرح کرده بود، دیگر کارساز نیست و خواستار قانون اساسی جدید «برای نجات ایران» شد.
ورق بزنید
خبرگزاری میزان گزارش داد که رهبر جمهوری اسلامی ایران با پیشنهاد قوه قضائیه برای «عفو و تخفیف مجازات دهها هزار نفر از متهمان و محکومان موافقت کرده است.»
سازمان حقوق بشر ایران که مقر آن در اسلو نروژ است، خبر موافقت علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی با عفو و تخفیف مجازات «تعداد قابل توجهی از متهمان و محکومان اعتراضات اخیر» را «اقدامی تبلیغاتی» و عفوی «ریاکارانه» خوانده است.
صادق رحیمی،معاون قوه قضائیه گفته که «مسئولیت جمع آوری، تنظیم و تهیه لیست و معیارهای عفو به رئیس قوه قضائیه را بر عهده دارد» و کسانی که اظهار کنند که پشیمان نیستند یا تعهد کتبی ندهند «مشمول عفو قرار نمیگیرند.»
عفو بینالملل میگوید عفوی که رهبر جمهوری اسلامی با آن موافقت کرده برای فرونشاندن اعتراضهای بینالمللی است.
نینا نوید از عفو بینالملل به بیبیسی گفت بسیاری از معترضان نباید زندانی میشدند و باید آزاد شوند:
«این عفو شامل کسانی که حکم اعدام گرفتهاند نمیشود. عفو بینالملل گفته و مستند کرده که این افراد شکنجه شده، به آنها تجاوز شده، شلاق خوردهاند و در نتیجه به جرائمی که نکردهاند اعتراف کردهاند درحالیکه صرفا در اعتراض بدون خشونت شرکت کرده بودند. این اتهامها واقعا باید باطل شوند و احکام از جمله احکام اعدام کسانی که در تظاهرات مسالماتآمیز شرکت کرده بودند لغو شوند.»
جایزه گرمی بهترین ترانه در بخش «آهنگ برای تغییرات اجتماعی» شصت و پنجمین دوره اهدای جوایز گرمی به تکآهنگ «برای» شروین حاجیپور اهدا شد.
اعضای آکادمی مراسم سالانه جایزه گرمی اعلام کرده بودند که در سال ۲۰۲۳ یک جایزهٔ ویژه بهعنوان «آهنگ برای تغییر اجتماعی» رونمایی خواهد شد.
این جایزه که با رأی مردمی انتخاب میشود، در شصت و پنجمین دوره اهدای جوایز سالانه به شروین حاجیپور بهخاطر آهنگ «برای» تعلق گرفت.
روزنامه گاردین در گزارشی از مبتلا شدن تعدادی از زنان معترض بازداشتشده به عفونت واژن به دلیل تجاوز جنسی خبر داد و مصاحبههایی را با برخی از این زنان و همچنین برخی مردان که مورد خشونت جنسی قرار گرفتهاند، منتشر کرد
گروهی از مخالفان سرشناس حکومت ایران از جمله مسیح علی نژاد، رضا پهلوی، حامد اسماعیلیون و علی کریمی قرار است روز جمعه ۱۰ فوریه - ۲۱ بهمن - در نشستی در دانشگاه جورج تاون شرکت کنند.
این اولین باری است که بسیاری از چهرههای سرشناس ایرانی که در ماه های اخیر - همزمان با اعتراضات گسترده ضدحکومتی در شهرها و روستاهای مختلف ایران - در خارج فعال بودهاند در یک جلسه گرد هم میآیند.
حامد اسماعیلیون، نازنین بنیادی، رضا پهلوی، شیرین عبادی، مسیح علی نژاد، گلشیفته فراهانای، علی کریمی و عبدالله مهتدی در این جلسه به میزبانی کریم سجادپور پژوهشگر ارشد بنیاد صلح کارنگی شرکت خواهند کرد.»
شماری از خانوادههای کشته شدگان اعتراضات ایران با هشتگ «#BoycottIRIDay» از نمایندگان دیپلماتیک کشورهایی که در تهران حضور دارند خواستهاند از شرکت در مراسم سالگرد روی کار آمدن جمهوری اسلامی در ایران خودداری کنند.
از جمله ماهی مختاری خواهر محمد مختاری که در جریان اعتراضات ۱۳۸۸ کشته شد در توییتی نوشت: «ما، خانواده محمد مختاری که به دست همین حکومت به قتل رسید، از نمایندگان تمام کشورها میخواهیم با شرکت در سور و سات قاتلها آبروی خود را حراج نکنند. چرا که روز آزادی نزدیک است و ما آن روز، کسانی را که به مردم ایران پشت کردند، نه میبخشیم، نه فراموش میکنیم.»
سازمان عفو بین الملل در بیانیهای میگوید که حداقل ۱۴ شهروند ایرانی در ارتباط با اعتراضات ضدحکومتی این کشور در معرض خطر جدی اعدام قرار دارند؛ از جمله به دلیل اتهاماتی که شامل «قتل عامدانه» نمیشود که میگوید ناقض تعهدات ایران براساس قوانین بینالمللی است.
عرشیا تکدستان، جواد روحی، ابراهیم نارویی، کامبیز خروت، مجید کاظمی، منوچهر مهمان نواز، منصور دهمرده، محمد بروغنی، مهدی بهمن، مهدی محمدی فرد، محمد قبادلو، صالح میرهاشمی، سعید یعقوبی و شعیب میر بلوچ زهی ریگی چهار ده نفری هست که عفو بین الملل از آنها نام می برد.
در این بیانیه آمده است که «مقامهای جمهوری اسلامی ایران حق این شهروندان در برخورداری از یک محاکمه عادلانه را زیر پا گذاشته اند و چندین نفر آنها را در معرض شکنجه و بدرفتاری قرار داده اند که شامل شلاق، شوک الکتریکی، تهدید به مرگ، تجاوز و سایر شکل های خشونت جنسی می شود.»
خبرگزاری هرانا – در ۲۴ ساعت اخیر دهها زندانی از جمله محمد شریفی مقدم، محمد حبیبی، توحید امیر امینی، علیرضا فرشی، محمدجواد تربیت میرکوهی، کامیار فکور، رها عسکری زاده، نرگس ادیب، زهره داوری، میلاد گرامی، عرفان کهزاد، سینا اکبری، پوریا نحوی، محمدعلی(پیروز) منصوری، مهتاب انصاریان، سجاد زارع، محمدرضا آژر، امیر ستاری، مینا علیخانی، مریم ابهری، رامین سلطان محمدی، شهاب بیات، بنفشه کمالی، رضا عسکری سروش، مانی لطفی، امیررضا حسینی، میلاد عبدی، لیلی پوربابا و محمد طاهری خرم از زندان های اوین، تهران بزرگ، قرچک ورامین، همدان، تبریز، عادل آباد شیراز، رجایی شهر کرج، وکیل آباد مشهد، صفرآباد زنجان و ندامتگاه مرکزی کرج آزاد شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در ادامه آزادی شماری از زندانیان عقیدتی، دستکم ۲۶۲ زندانی و شهروند بازداشتی دیگر از زندان های مختلف کشور طی ۲۴ ساعت اخیر آزاد شدند.
از میان این افراد میتوان به آزادی ۲۸ زندانی شناخته شده از جمله محمد حبیبی، توحید امیر امینی، علیرضا فرشی، محمدجواد تربیت میرکوهی، کامیار فکور، رها عسکری زاده، نرگس ادیب و زهره داوری از زندان اوین، میلاد گرامی و عرفان کهزاد از ندامتگاه مرکزی کرج، سینا اکبری و پوریا نحوی همگی از زندان تهران بزرگ، محمدعلی(پیروز) منصوری از زندان رجایی شهر کرج، مهتاب انصاریان از زندان قرچک ورامین، محمد شریفی مقدم و سجاد زارع از زندان عادل آباد شیراز، شهاب بیات از زندان همدان، محمدرضا آژر از زندان وکیل آباد مشهد، امیر ستاری از زندان تبریز، مینا علیخانی، مریم ابهری و رامین سلطان محمدی از زندان صفرآباد زنجان، همچنین بنفشه کمالی، رضا عسکری سروش، مانی لطفی، امیررضا حسینی، میلاد عبدی، لیلی پوربابا و محمد طاهری خرم اشاره کرد.
ماری لوئیس کلی، خبرنگار رادیو عمومی ملی آمریکا (انپیآر) که به تازگی مجوز ورود به ایران برای تهیه گزارش را گرفته است، با امیر عبداللهیان مصاحبهای کرده که در آن وزیر خارجه ایران بازداشت دانشجویان و خبرنگاران در ایران را انکار کرده است.
ماری لوئیس کلی چند روز پیش در صفحه توئیترش نوشت که با تیمی از خبرنگاران رادیو ملی آمریکا برای تهیه گزارش یک هفته در ایران خواهد بود. امروز مصاحبه او با وزیر امور خارجه ایران منتشر شد که در آن سوالاتی درباره بازداشتشدگان مطرح شد.
فرهاد میثمی، زندانی سیاسی که تصاویر و وضعیت جسمی او پس از اعتصاب غذا در روزهای اخیر خبرساز شده بود، آزاد شده است.
در روزهای گذشته بسیاری از فعالان مدنی از او خواسته بودند تا اعتصاب غذایش را بشکند.
تصاویری از او در زندان رجاییشهر به تاریخ ۱۳بهمن، به دست بیبیسی رسیده بود که نشاندهنده کاهش شدید وزن او بر اثر اعتصاب غذا بود.
وضعیت جسمی آقای میثمی در این تصاویربسیاری را شوکه کرد و کاربران شبکههای اجتماعی بارها آن را بازنشرو از وضعیت اوابراز نگرانی کردند. بسیاری خواهان رهایی فوری او شدند.
این زندانی سیاسی در نامهاش، که به دست بیبیسی رسیده بود، گفته بود که برای توقف اعدام معترضان، آزادی ۶ نفر از زندانیان سیاسی و توقف آزار برای تحمیل حجاب، دست به اعتصاب غذا زده است ابراز امیدواری کرده بود که اقدام فردیاش به «کوششی جمعی» تبدیل شود.
بر اساس گزارشها، آقای میثمی به دلیل اعتراض به حجاب اجباری و پیدا شدن چند کتاب از خانهاش در سال ۱۳۹۷ بازداشت شده بود.
خبرگزاری حالوش که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد می گوید:« بازجویان اطلاعات سپاه در زاهدان به برخی از زنان بازداشت شده، تجاوز کردهاند.»
در این گزارش همچنین آمده «اطلاعات سپاه قصد داشته بازداشت شدگان را به گفتن مطالبی علیه مجموعه مسجد مکی زاهدان وادار کنند».
تولیت مسجد مکی برعهده مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان است و پیش از این هم نزدیکان به حکومت ایران مانند علاالدین بروجردی و جواد لاریجانی به آن انتقاداتی کرده بودند.
یکی از زنانی که مورد تعرض قرار گرفته به حالوش گفته :« ما را اول انداختن داخل ون سیاه رنگ و با چشم بند چشمها را بستند و دستها را با یک سیم بستند و پس از آن ما رو بردند جایی که نمیدونم کجا بود. پس از اون موبایل و کیف و همه وسایل رو حتی لوازم آرایشی داخل کیف رو تحویل گرفتد.»
او با تاکید بر «ضرب و شتم شدید» در دوران بازداشت میگوید:«بازجویان اطلاعات سپاه اصرار داشته اند که قربانیان بگویند با چهرههای شاخص رابطه جنسی داشتهاند و بپذیرند که این افراد با گروه مسلح بلوچستان و مجاهدین خلق و سلطنت طلبان در ارتباط بودهاند.»
روز شنبه ۱۱ فوریه برابر با ۲۲ بهمن، در چهلوچهارمین #سالگرد_انقلاب۵۷، ایرانیان مقیم خارج و افراد مخالف جمهوری اسلامی از دیگر ملیتها، در دهها شهر دنیا از استرالیا و نیوزیلند تا پایتختهای اروپایی و کانادا و آمریکا تظاهرات کردند.
در یکی از بزرگترین تجمعات، دهها هزار تن از ایران در مخالفت با جمهوری اسلامی در مرکز شهر لسآنجلس آمریکا گرد هم آمدند.
روزنامه لسآنجلس تایمز یک روز پس از گردهمایی پرشمار ایرانیان مقیم آمریکا در مقابل سالن شهرداری این شهر گزارش داد که بر اساس برآوردها جمعیتی ۸۰ هزار نفری از مخالفان جمهوری اسلامی در این راهپیمایی حضور داشتند.
تصویری تازه از پرویز ثابتی، یکی از امنیتیترین مقامهای حکومت محمدرضا پهلوی در حاشیه تظاهرات همبستگی با مردم ایران در آمریکا، باعث واکنشهای گستردهای شده است.
انتشار عکس رئیس امنیت داخلی ساواک در ۸۶ سالگی همزمان بود با سخنرانی رضا پهلوی در تجمع مخالفان جمهوری اسلامی ایران در لسآنجلس.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی، در توییتر خود بر تدوین منشور مشترکی برای مقابله با جمهوری اسلامی تاکید نهاده است.
او گفته است که «هر متن یا منشوری که باعث شود آدمها در برابر دشمن مشترک در کنار هم بایستند اهمیت دارد» و افزوده است «همزمان باید به تدوین برنامه بیندیشیم. برای سرنگون کردنِ دشمنِ مشترک.»
آقای اسماعیلیون یکی از هشت چهره شاخص سیاسی و اجتماعی ایران در خارج است که هفته گذشته در نشست مشترکی در دانشگاه جورج تاون در آمریکا شرکت کرد و در مورد مبارزه علیه حکومت ایران سخن گفت.
در این نشست اعلام شد که منشور مشترکی منبعث از خواست فعالان داخل کشور تدوین شده و به زودی منتشر خواهد شد.
پنج زن زندانی سیاسی آزاد شده از زندان در بیانیهای اظهار امیدواری کردند که با «تداوم حمایتهای مردم و تلاش و پافشاری جامعه جهانی به زودی شاهد آزادی همه زندانیان سیاسی مرد و زن و همبندیان زندانی خود در اوین و سایر زندانها» باشند.
این بیانیه که به امضای عالیه مطلب زاده، رها عسگریزاده، نوشین جعفری، ملیحه جعفری و هستی امیری رسیده با بیان اینکه «روز آزادی نزدیک است» اعلام کردهاند که موج آزادی زنداینان سیاسی از نتایج «همبستگی در قیام "زن، زندگی، آزادی" و خیزش اعتراضی مردم آزادیخواه و جوانان مبارز ایران است».
این پنج فعال سیاسی و مدنی که به تازگی از زندان آزاد شدهاند در این نامه با اشاره به ترکیب و پایگاه اجتماعی زندانیان نوشتهاند «این گستردگی اجتماعی وسعت حیرت انگیز برخورد حاکمیت با مردم ایران و همچنین مقاومت مردمی در طبقات و اقشار مختلف را نشان میدهد».
امضا کنندگان این بیانیه خواستار آزادی بقیه زندانیان سیاسی زن شدهاند.
در روزهای اخیر شماری از زندانیان سیاسی و جنبش اعتراضی اخیر از زندان آزاد شدند.
آتش خشم معترضان در چهلم محمدمهدی کرمی و محمد حسینی دوباره شعلهور شد
شهرهای مختلف ایران پنجشنبه شب صحنه تظاهرات ضدحکومتی شدند و معترضان با سر دادن شعار علیه علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، آرزوی مرگ او را کردند. در برخی شهرها معترضان آتش بر پا کردند و راهها را بستند.
تصاویری هم از برخورد پلیس با معترضان منتشر شده است.
این اعتراضات پس از چند هفته فروکش کردن نسبی تعداد و شدت تجمعات خیابانی و در چهلمین روز پس از اعدام ناگهانی محمدمهدی کرمی و محمد حسینی برگزار شد، دو جوانی که به دلیل ویژگیهای پروندهشان، اعدامشان بسیاری از ایرانیان را متاثر کرد.
در روزهای گذشته فراخوانهایی برای برگزاری تجمعات در این روز منتشر شده بود
کنفرانس امنیتی مونیخ امروز کار خود را در شهر مونیخ، آلمان، آغاز میکند و کار آن تا ۱۹ فوریه ادامه خواهد داشت.
این کنفرانس به صورت سالانه با مشارکت و حضور شماری از رهبران و مقامات ارشد کشورهای مختلف و شخصیتهای برجسته اقتصادی و اجتماعی جهان برگزار میشود.
این نشست سه روزه شامل سخنرانی و جلسات تبادل نظر و پرسش و پاسخ است.
در سالهای پیش، مقامات ارشد حکومت ایران برای شرکت و سخنرانی در این کنفرانس دعوت میشدند اما امسال از آنان دعوتی به عمل نیامده و به جای آن چند چهره برجسته مخالف حکومت حضور دارند.
گفته میشود از نازنین بنیادی، شاهزاده رضا پهلوی و مسیح علینژاد برای شرکت و سخنرانی در این نشست دعوت شده است.
رضا پهلوی در حساب کاربری اینستاگرام خود، با اشاره بهادامه #اعتراض_سراسری مردم، همزمان با چهلم #محمد_حسینی و #محمدمهدی_کرمی نوشت: «انقلاب ملی ایران زنده است و راه جانباختگان آزادی ادامه دارد...»
چند ساعت بعد از موج جدید اعتراضات در شهرهای مختلف ایران در پنجشبه شب، نازنین بنیادی در یک توئیت به انگلیسی نوشت: قابل توجه کسانی که میگفتند انقلاب مردم ایران تمام شده: معترضان بازهم به خیابانها آمدند. مردم تا این رژیم خونخوار را تغییر ندهند، از پای نخواهند نشست.
مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان در نماز جمعه امروز تاکید کرد که راه حل برون رفت از بحران کنونی در ایران این است که «تابع اکثریت باشیم و ببینیم که ملت امروز چه نظامی میخواهند، چه سیستمی میخواهند.»
او «همه پرسی» و احترام به رای اکثریت مردم را بهترین راه برون رفت از وضع موجود دانست و تاکید کرد که «حاکم را مردم انتخاب میکنند.»
او گفت که بخش بزرگی از ملت و حاکمیت و نظام با هم اختلاف دارند و راه حل فقط مراجعه به رای اکثریت مردم است.
او گفت که ۴۴ سال است نظام جمهوری اسلامی در ایران برقرار است و همیشه فقط یک برداشت و قرائت از دین ارائه شده است.
به گزارش رسانههای هندی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی سفرش را به هند برای شرکت در اجلاس «گفتوگوی رایسینا» لغو کرده است. به نظر میرسد علت لغو این سفر مرتبط با ویدیوی تبلیغاتی این رویداد باشد که تصویری از زنان ایرانی در حال کوتاه کردن موهایشان همراه با تصویر رئیسی نشان میدهد.
هندوستان تایمز گزارش داد جمهوری اسلامی خواستار حذف این سکانس شده، اما هند این درخواست را رد کرده است.
باشگاه نساجی مازندران اعلام کرد خانم معلمی که به دلیل همخوانی شاگردانش با آهنگ «گنگستر شهر آمل» از مدرسه اخراج شده بود، را استخدام کرده است: «باشگاه نساجی سرکار خانم صفرزاده، آموزگار قائمشهری که اخیراً به دلایلی مورد بیمهری قرار گرفته را به استخدام باشگاه در میآورد.»
پس از انتشار ویدیویی از پخش آهنگ «گنگستر شهر آمل» در کلاس یک مدرسه غیرانتفاعی در قائمشهر، حسین کمالی، مدیر کل آموزش و پرورش مازندران میگوید که یک معلم در قائمشهر به خاطر «پخش موسیقی مبتذل» اخراج شده و احتمالا مجوز مدرسه نیز لغو شود.
در اطلاعیه باشگاه نساجی درباره استخدام این مربی آمده است: «باشگاه نساجی در راستای وظایف و مسئولیتهای اجتماعی، سرکار خانم صفرزاده، آموزگار قائمشهری که اخیراً به دلایلی مورد بیمهری قرار گرفته را به استخدام باشگاه در میآورد تا از توانایی او در امور فرهنگی بهره ببرد. باشگاه نساجی متعلق به مردم قائمشهر، مازندران و همه نقاط ایران است.»
در دو سه روز گذشته واکنشهای متفاوتی به همخوانی آهنگ «گنگستر شهر آمل» توسط دانشآموزان و پخش گسترده آن در فضای مجازی منتشر شده است.
تلویزیون ایراناینترنشنال در اطلاعیهای اعلام کرده که «برای حفظ امنیت روزنامهنگاران و همکاران خود، پخش برنامههای این شبکه را از شامگاه جمعه از لندن متوقف و همه بولتنهای خبری ۲۴ ساعته خود را به واشنگتن» منتقل میکند.
در این اطلاعیه که در وبسایت ایران اینترنشنال منتشر شده، گفته شده «این تصمیم در پی دریافت هشدارهایی صورت گرفت که پلیس متروپولیتن لندن، درباره وجود تهدیدهای جدی و فوری نسبت به امنیت روزنامهنگاران ایرانی شاغل در این رسانه، به مدیران ایراناینترنشنال منتقل کرده است».
در آخرین مورد از تهدیدها علیه ایراناینترنشنال، پلیس متروپولیتن لندن دوشنبه گذشته در بیانیهای از بازداشت و اعلام جرم علیه یک تبعه اتریش با اتهام «تلاش برای انجام جرایم مرتبط با عملیات تروریستی علیه ساختمان ایراناینترنشنال» خبر داد.
در پی انتشار ویدیویی از حرکت اعتراضی یک مهندس زن علیه حجاب اجباری در مجمع سازمان نظام مهندسی استان تهران، خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، نوشت که برای او پرونده قضایی تشکیل و تحقیقات در مورد این اتفاق آغاز شده است.
زینب کاظمپور در جلسه رایگیری این مجمع در اعتراض به عدم اجازه برای نامزد شدند بهدلیل «بیحجابی»، روسریاش را پرت کرد.
جمهوری اسلامی چشمهای ۶۰۰ نفر را در انقلاب زن زندگی آزادی از آنان گرفت
براساس اخبار منتشر شده در شبکههای اجتماعی، بیش از ۶۰۰ نفر از جوانان معترض در جریان اعتراضات اخیر توسط نیروهای سرکوبگر خامنهای چشمان خود را از دست دادند.
شست اولویتهای حقوق بشری امروز شنبه، ۲۹ بهمن در اسلو برگزار شد.
«از امروز تا گذار به سمت دموکراسی در ایران» موضوع اصلی این نشست یک روزه است.
درپنل اول نشست، محمود امیری مقدم، هاشم احمدزاده، نازنین انصاری و عمار ملکی در باره «اولویتهای حقوق بشری» صحبت کردند.
پس از آن و در پنل دوم پیام اخوان، فرنگیس بیات، منیره شیرانی و حسین خلیفه سخنرانی داشتند..
سخنرانان و مدعوین درباره چگونگی حکومت جدید و جایگاه حقوق بشر و تکثرگرایی در آینده ایران سخن گفتند.
بر اساس اطلاعات وبسایتهایی که قیمتهای لحظهای ارزهای خارجی در ایران را گزارش میکنند، قیمت هر #دلار آمریکا صبح یکشنبه ۳۰ بهمن از ۴۸ هزار و هشتصد تومان هم گذشت.
قیمت هر یورو نیز به حدود ۵۲ هزار و سیصد تومان و هر پوند بریتانیا به ۵۸ هزار و پانصد تومان رسید.
🔸افزایش شدید قیمت ارزهای خارجی در ایران اعتراض مردم و اصناف را به دنبال داشته است.
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتها خبر میدهد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی شواهد غنیسازی ۸۴ درصدی را در ایران یافته است.
رویترز نوشت آژانس در حال گفتگو با ایران در این باره است.
ایران نزدیک به دو سال است که غنیسازی ۶۰ درصدی میکند و سه ماه پیش گفت غنیسازی ۶۰ درصدی در یک مرکز هستهای دیگر (فردو) را هم شروع کرده است.
خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ چند روز پیش به نقل از منابع دیپلماتیک از کشف رد اورانیوم غنیشده با غلظت ۸۴ درصد در تاسیسات هستهای ایران خبر داده بود.
برای تولید سلاح اتمی غنیسازی باید در حد ۹۰ درصد باشد.
بر اساس گزارشها نرخ دلار در بازار آزاد ایران با ثبت رکوردی جدید به بالای ۵۰ هزار تومان رسیده است.
نرخ یورو به ۵۳/۵ هزار تومان و قیمت هر سکه بهار آزادی (طرح جدید) هم به بالای ۲۹ میلیون تومان رسیده است.
محدودیت ورود ارز از بازارهایی نظیر عراق و دوبی روند افزایش نرخ ارز در ایران را تشدید کرده است.
طی هفتههای گذشته نرخ حواله درهم و قیمت دلار در بازارهای همسایه ایران، نظیر هرات و سلیمانیه افزایش داشته که بر معاملات تهران تاثیرگذار بوده است.
رئیس بانک مرکزی اخیرا افزایش قیمت ارز را به «جریان قیمتسازی» نسبت داد و گفته بود این جریان «تلاش میکند قیمتهای بالایی را ایجاد کند» اما با اقدامات بانک مرکزی، «مسلما بازار را کنترل خواهیم کرد.»
برای جهش قیمت دلار طی ماههای اخیر دلایل متعددی را میتوان برشمرد از جمله ناکامی مذاکرات احیای برجام و موضع منفی غرب به جمهوری اسلامی که بخصوص پس از اعتراضات اخیر تشدید شد.
در نبود چشمانداز اقتصادی و ناآرامیها در ایران پس از کشته شدن مهسا امینی، تقاضا برای خارج کردن پول از بانکها هم افزایش یافته است.
آنجلینا جولی، بازیگر و فعال آمریکايی در پستی در اینستاگرام نوشته است که یکی از دوستانش قرار است در یک پروژه هنری «در همبستگی با زنان شجاع ایران که برای برابری و حقوقشان مبارزه میکنند»، از موهای قیچی شده، نمایشگاهی برگزار کند.
او نوشته است که او و خانوادهاش در این نمایشگاه شرکت میکنند و تصاویری از موهای قیچی شده را منتشر کرده است.
این نمایشگاه قرار است در تاریخ هشتم مارچ، روز جهانی زن در پاریس برگزار شود.
او از مخاطبانش دعوت کرده که در این نمایشگاه با ارسال موهای خود شرکت کنند.
قیچی کردن مو به یکی از نمادهای اعتراضات اخیر ایران تبدیل شده است و بسیاری در ایران و جهان در حمایت از این اعتراضات، موهایشان را بریدند.
شورای وزیران اتحادیه اروپا در پنجمین بسته تحریمی خود در ارتباط با وضعیت حقوق بشر در ایران از زمان آغاز خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی، ۳۲ شخص از جمله دو وزیر دولت ابراهیم رئیسی، برخی از مقامهای قوه قضاییه و نمایندگان مجلس و دو نهاد را در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
تجمع هزاران ایرانی مقابل شورای اروپا در بروکسل در اعتراض به جمهوری اسلامی و با درخواست از اتحادیه اروپا برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران با حضور چهرههای سرشناس مخالف حکومت برگزار شد.
مسیح علینژاد در تجمع ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی مقابل شورای اروپا گفت: «رمز پیروزی ما، اتحاد ماست. ما سالها زخمخورده یک حکومتیم، ما سرما خورده یک زمستانیم. پیروز نخواهیم شد، اگر دستهای هم را نگیریم.»
همچنین حامد اسماعیلیون در این تجمع گفت: «زمزمه تاسیس سپاه پاسداران حتی قبل از اینکه روحالله خمینی نوفل لوشاتو را ترک کند آغاز شد. سازمانی برای دفاع از انقلاب نه مردم ایران. هنوز هم نامی از ایران در نام این نهاد نیست.»
او ادامه داد: «در ایران آینده مافیای سپاه پاسداران محیط زیست را به نابودی نمیکشاند. در ایران آینده پلیس برای حفظ امنیت خواهد بود نه ارعاب و آدمکشی.»
اسماعیلیون گفت: «قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی تصمیم درستی است که باید فورا و به اضطرار گرفته شود.»
سعید بشیرتاش، فعال سیاسی نیز گفت: «ایران بدون سپاه پاسداران یک سرزمین آزاد خواهد بود. سپاه پاسداران هم تروریست و هم مافیا و قاچاقچی مواد مخدر و کالا است.»
او افزود: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هیچ نامی از ایران ندارد و از ابتدا برای مقابله با ارتش ایران تشکیل شد. سپاه پاسدارانی که اگر یک روز نباشد، جمهوری اسلامی هم یک روز هم نمیتواند به حیات خود ادامه دهد.»
همچنین جورج دبیلو بوش، رییسجمهور سابق آمریکا در پیامی به تجمع مقابل شورای اروپا گفت: «سپاه پاسداران یک سازمان تروریستی و ناقض مکرر حقوق بشر است. اقدامات سپاه در ایران و خارج از مرزها ماهیت خشونتبار جمهوری اسلامی را ثابت میکند.»
وزیر خارجه آلمان روز دوشنبه اول اسفند در واکنش به درخواستهای مخالفان جمهوری اسلامی برای تروریستی خواندن سپاه پاسداران گفت که «هیچ مبنای قانونی» در اتحادیه اروپا برای تروریستی خواندن سپاه وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آنالنا بائربوک گفت: کارشناسان حقوقی اتحادیه اروپا اعلام کردهاند که این اتحادیه در حال حاضر مبنای قانونی برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی ندارد.
او این اظهارات را در پایان نشست ماهانه وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل و در گفتگو با خبرنگاران بیان کرد.
اظهارات وزیر خارجه آلمان تکرار دیدگاه جوزپ بورل، مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا، است که ماه گذشته گفته بود: «به صِرفِ اینکه شما از کسی خوشتان نیاید، نمیتوانید او را تروریست بنامید».
آقای بورل افزوده بود که اگر اتحادیه اروپا بدون فراهم کردن الزامات قانونی، سپاه را در فهرست تروریستی قرار دهد، ممکن است دادگاهی در خاک یکی از کشورهای اتحادیه، این تصمیم را به چالش بکشد و لغو کند.
صد و پنجاه و هفت روز با اعتراضات؛ جمع بندی اولیه از روند آزادسازی زندانیان
خبرگزاری هرانا – صد و پنجاه و هفت روز از شروع اعتراضات سراسری در ایران با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” می گذرد. گزارش پیش رو به جمع بندی از سیر تحولات، ارائه آمار و همینطور بررسی روند آزادسازی زندانیان که تحت دو مورد عفو موردی و معیاری تا آخر بهمن ماه در جریان بوده است می پردازد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در صد و پنجاه و هفت روز گذشته شهرهای مختلف ایران صحنه اعتراضات متعدد خیابانی بود.
این اعتراضات در هفته های اخیر به دلایل متعددی از جمله سرکوب نهادهای امنیتی با کاهش حضور خیابانی در داخل کشور همراه شد اما به اشکال مختلف از جمله کنش های فردی و جمعی اعتراضات ادامه دارد.
ر حالیکه طی هفتههای اخیر نرخ ارز در ایران جهش تاریخی را تجربه کرده، بانک مرکزی ایران از راهاندازی مرکز «مبادله ارز و طلا» خبر داده است.
هدف از ایجاد این مرکز که بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار راهاندازی شده «ایجاد مرجعیت قیمت، افزایش حجم معاملات رسمی و سهولت دسترسی متقاضیان بازار ارز و طلا» اعلام شده است.
مصطفی هجری، رئیس مرکز رهبری حزب دمکرات کردستان ایران در گفتگو با برنامه «به عبارت دیگر» بیبیسی، درباره دلایل «عدم آمادگی برای همکاری با رضا پهلوی» توضیح داد.
دبیر کمیسیون ماده ۱۰ قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی امروز اعلام کرد انجمن دندانپزشکی ایران «پروانه فعالیت خود را تمدید نکرده» و این تشکل صنفی حق فعالیت قانونی ندارد.
به گزارش ایرنا، عبدالله مرادی گفت «با توجه به اعتراضاتی که نسبت به عملکرد غیرقانونی انجمن دندانپزشکی ایران به جهت خروج از وظایف صنفی و رفتار خلاف اساسنامه صورت گرفته بود» این تصمیم گرفته شده است.
آقای مرادی به انجمنهای صنفی «توصیه» کرد «از ورود به مسائل سیاسی خارج از چارچوب وظایف قانونی خود پرهیز کنند.»
انجمن دندانپزشکان ایران که بیش از دو دهه قدمت دارد، پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد بیانیهای صادر کرده بود و با «محکوم کردن رفتارهای خشن و ناشایست»، خواستار «ترک رفتارهای خشونت آمیز و برخوردهای قهر آمیز با معترضینی» شده بود که «در چارچوب قانون اساسی اعتراض مسالمتآمیز دارند.»
کمیسیون ماده ۱۰ قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی نهادی در وزارت کشور است که مسئول صدور مجوز برای تشکلهای صنفی و احزاب سیاسی است
حزب اتحاد ملت درباره بیانیه میرحسین موسوی و محمد خاتمی گفته است که اگر حکومت به پیشنهادهای خاتمی تمکین نکند، شرایط به سمت راهبرد مورد اشاره موسوی، یعنی عبور از جمهوری اسلامی میرود؛ هر چند تعبیر متعارف براندازانه از بیانیه او را مردود دانسته است.
شبکه سیانان گزارشی تحقیقاتی منتشر کرد که نشان میدهد چگونه جمهوری اسلامی از شبکهای از زندانهای مخفی برای سرکوب معترضان استفاده میکند. این شبکه توانسته مکان بیش از دهها زندان مخفی اعلام نشده در ایران را که در مراکز دولتی مانند زیرزمین مساجد قرار دارند بیابد.
بر اساس گزارش این شبکه، روشهای بازجویی در این مراکز از آزار کلامی تا اشکال شدید شکنجه جنسی و جسمی از جمله کندن ناخنها، شکنجه الکترونیک، شلاق، تجاوز متغیر بوده است.
یکی از معترضان زن به سیانان گفته که بیش از یک ماه در یکی از زندانهای مخفی بازداشت بوده و توسط سه مرد مختلف مورد تجاوز قرار گرفته است.
شبکه سیانان اضافه کرد که محمدمهدی کرمی و محمد حسینی، دو معترض اعدام شده، پیش از انتقال به زندان کرج در مکانهای غیررسمی شکنجه شدند. بر اساس این گزارش، محسن شکاری نیز در یک مکان مخفی شکنجه و سپس به زندان منتقل شده بود.
یک نماینده مجلس شورای اسلامی در ایران گفته است که جلسه بررسی علل افزایش قیمت ارز به به دلیل ممکن نبودن حضور معاون اول رئیس جمهور و رئیس کل بانک مرکزی، به روز شنبه ششم اسفندماه موکول شده است.
🔹احمد نادری عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفته است که محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور «امروز در جلسه هیات دولت بوده و عملا نمی توانسته در مجلس حاضر شود» و «مادر همسر آقای [محمدرضا] فرزین رئیس بانک مرکزی فوت کرده و ایشان هم امکان حضور در جلسه را نداشت.»
روز دوشنبه (اول اسفند) نرخ دلار در بازار آزاد ایران با ثبت رکوردی تاریخی به بالای ۵۰ هزار تومان رسید. بازار طلا و سکه هم به تبعیت از دلار، شاهد افزایش قیمت بود و هر سکه بهار آزادی (طرح جدید) هم به بالای ۲۹ میلیون تومان رسید.
مهدی غیبی، رییس مرکز اورژانس پیشبیمارستانی لرستان، از مسمومیت ۵۲ دانشآموز دیگر در مدرسه احمدیه بروجرد و انتقال آنان به مراکز درمانی خبر داد و گفت: «تعداد دانشآموزان مسموم شده هر لحظه در حال افزایش است.»
روز سه شنبه نیز ۲۱ دانشآموز این مدرسه دچار مسمومیت شده بودند
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد درباره مسایل حقوق بشری در ایران میگوید حکومت تهران در راس فهرست کشورهایی که حکام اعدام را اجرا میکند قرار دارد و باید بخاطر نقض حقوق بشر «خواب را بر حاکمان ایران حرام کرد».
او روز چهارشنبه - ۲۲ فوریه - به همراه چند سیاستمدار برجسته اروپایی از جمله نخستوزیر سابق سوئد در نشستی تحت عنوان «همبستگی برای ایران» در استکهلم سوئد شرکت کرده بود.
ماگدالنا اندرشون، نخستوزير پيشين سوئد در این نشست جمهوری اسلامی را حکومتی خواند که «انقلاب ایران برای دمکراسی را به سرقت برده و فشار و دیکتاتوری را قدم به قدم بیشتر و بیشتر کرده است».
حامد اسماعیلیون در تجمع ایرانیان در رم گفت: «آزادی هدف اصلی است. در سایه آزادی انواع مختلف عدالت را در نظر بگیرید.»
او افزود: «با کمک یا بدون کمک کشورهای دموکراتیک، ما دیکتاتور را ساقط خواهیم کرد.»
کانال ۱۲ اسرائیل گزارش میدهد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور، یک رشته ملاقاتها با مقامهای ارشد نظامی با هدف تقویت آمادگی برای یک مقابله ممکن نظامی با ایران داشته است.
براساس این گزارش که روز سهشنبه پخش شد آقای نتانیاهو در هفتههای اخیر پنج دیدار با یوآف گالانت وزیر دفاع، هِرتزی هالِوی رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل، دیوید بارنیا مدیر موساد، آهارون هالیوا رئیس اطلاعات ارتش و سایر مقام های ارشد نظامی برای بحث در باره یک حمله ممکن نظامی به برنامه اتمی ایران داشته است.
این گزارش منبع خود را ذکر نکرده و جزئیات زیاد دیگری ارائه نکرده است. اما گفته شد که نتایج این دیدارها - دایر بر اینکه اسرائیل در صورت بیکار نشستن جهان به تنهایی وارد عمل خواهد شد - با آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا، جِیک سالیوان مشاور امنیت ملی این کشور و همچنین امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در میان گذاشته شد.
ند پرایس، سخنگوی وزارتخارجه آمریکا در نشست خبری شامگاه گذشته از حکومت ایران خواست از کشتن مردم خود دست بردارد.
آقای پرایس در پاسخ به سئوالی در مورد مذاکرات هستهای گفت که «برجام در دستور کار نیست و مدتی است که در دستور کار قرار نگرفته است».
او در عین حال گفت که «ایالات متحده همچنان تاکید دارد که در نهایت تنها راه پایدار برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران از طریق دیپلماسی است».
آقای پرایس گفت که «حتی اگر حکومت ایران نشان داده که نمیخواهد یا نمیتواند دیپلماسی را به شیوهای سازنده به پیش ببرد، این بدان معنا نیست که ما از نیاز به دیپلماسی و ضرورت دیپلماسی برای این موضوع کنار بکشیم«.
در مورد میانجیگری کشورهای دیگر برای از سرگیری مذاکرات با ایران، سخنگوی وزارتخارجه آمریکا گفت که «تعدادی از کشورها، از جمله در خاورمیانه نقش مهمی در کمک به پل زدن بر شکافها ایفا و به ایالات متحده در تعامل غیرمستقیم با ایران کمک کردهاند».
ازنین بنیادی، فعال سیاسی و مدافع حقوق بشر، از بازدید سفیر سوییس از قم با چادر سیاه انتقاد کرده است.
خانم بنیادی، که از جمله نمایندگان مخالفان جمهوری اسلامی در جلسه دانشگاه جورج تاون و نشست اخیر کنفرانس امنیتی مونیخ بوده، در توییتر خود نوشت:
«قانونگذاران غربی غالبا از ما میپرسند چگونه میتوانند به بهترین شکل از مردم ایران حمایت کنند.
«در میان فریادهای زن زندگی آزادی و در حالیکه زنان شجاع ایرانی همه چیز را برای آزادی به خطر میاندازند، سفیر سوییس با پوشش مذهبی کاملا محافظهکارانه دقیقا همان کاری را کرد که نمیبایست میکرد».
به گزارش رسانههای داخلی ایران، ادین الیویری لوزانو سفیر سوئیس روز گذشته به قم سفر و از زیارتگاه حضرت معصومه در این شهر دیدن کرد.
دهها خانواده و کنشگر دادخواه با انتشار بیانیهای تحت عنوان #پیمان_دادخواهی خواستار لغو مجازت اعدام در ایران، دادخواهی جنایتهای جمهوری و پایان دادن به مصونیت از مجازات برای آمران و عاملان این جنایتها شدند.
در این بیانیه که روز پنجشنبه، چهارم اسفند در اختیار رادیوفردا قرار گرفته، ۸۲ خانواده و کنشگر دادخواه همچنین خواهان «بازسازی و استقلال کامل دستگاه قضایی» و «مبارزه با فراموشی با پذیرش گوناگونی روایتها و تکوین دقیق حافظه تاریخی» شدهاند.
آنها اعلام کردهاند که «پنهان کردن حقیقت با هر دستاویزی حتی به بهانه آشتی ملی یا برقراری صلح و دموکراسی، پاک کردن حافظه و سوزاندن تاریخ است که به تکرار گذشته میانجامد.»
وز گذشته ۳ اسفندماه ۱۴۰۱، #ابراهیم_ریگی از بازداشتشدگان اعتراضات اخیر، پس از بازداشت مجدد توسط ماموران کلانتری ۱۲ زاهدان بر اثر ضرب و شتم شدید و شکنجه در داخل کلانتری جان باخت. ابراهیم ریگی هفدهمین نفری است که طی اعتراضات اخیر زیر شکنجه در بازداشت کشته شدهاست.
تحقیقات کمیته پیگیری بازداشتشدگان، پیش از این نشان داد که، از ابتدای اعتراضات شهریور ۱۴۰۱ تا اواسط دی، دستکم ۱۶ نفر در بازداشت بر اثر شکنجه برای اعترافگیری و یا در نتیجه جلوگیری از دریافت درمان موثر بعد از زخمی شدن با گلوله، به قتل رسیدند.
حالوش در گزارشی درباره چگونگی بازداشت و قتل ابراهیم ریگی نوشته: «روز گذشته ۳ اسفند حوالی ساعت ۴ و نیم عصر دو مامور ابراهیم را از محدوده خیابان کریم پور بازداشت و به کلانتری ۱۲ در منطقه بعثت میبرند، تلفن ابراهیم از لحظه بازداشت خاموش میشود و در کلانتری مورد ضرب و جرح قرار میگیرد و فوت میکند، قاضی پرونده شعبه ویژه قتل آقای جهانتیغ و قاضی کشیک و پزشکی قانونی تایید میکنند که ابراهیم بر اثر ضرب و جرح صورت گرفته در داخل کلانتری ۱۲ فوت کرده است.»
بر اساس همین گزارش ساعت پنج و نیم عصر روز گذشته ماموران پزشکی قانونی با حضور در کلانتری ۱۲ و معاینه جسد و مشاهده پاره بودن لباسهای ابراهیم تایید کردند که ابراهیم در اثر ضرب و جرح جان خود را از دست داده است.
با وجود این کلانتری ۱۲ مدعی شد که «هر ضرب و جرح صورت گرفته در بیرون پاسگاه بوده و در داخل کلانتری صورت نگرفته، اما پزشکی قانونی تایید کرده که ضرب و جرح تازگی دارد و همان ساعات اولیه پس از انتقال به داخل کلانتری رخ داده که ابراهیم جان باخته است، از طرفی ماموران کلانتری ۱۲ و آگاهی زاهدان در صدد هستند که خانواده را از پیگیری پرونده باز دارند».
ابراهیم ریگی (https://t.me/Followupiran/262)، شهروند ۲۴ ساله اهل زاهدان پیش از این در روز ۲۱ مهر ۱۴۰۱ هم بازداشت و ۱۱ دیماه ۱۴۰۱، با تودیع قرار وثیقه آزاد شده بود.
این شهروند در پست اینستاگرامی خود پیش از آنکه در بازداشت به قتل برسد، نوشت: « ۸ مهر [جمعه خونین زاهدان] هیچوقت از یاد هیچ ایرانی و بلوچی نخواهد رفت... نمیدانستم که کمک کردن به مجروحین و انتقاد از کشته شدن برادرانمان و خواهرانمان هم گناه است... حتی مرگ حتی اعدام کردن من برای من دیگر مهم نبود...»
ابوالفضل قدیانی، فعال سیاسی ساکن ایران، از «اجماعی که بین نیروهای سیاسی متعهد به دمکراسی در داخل و خارج بر سر فوریت و اولویت پایان دادن به حکومت استبداد دینی شکل گرفته» استقبال کرده است.
به گزارش «کلمه» آقای قدیانی به دیدار محمد حبیبی، فعال صنفی معلمان، که به تازگی از زندان آزاد شده است رفته بود.
این زندانی سابق سیاسی گفت: «گام اول در گذار به سوی یک دموکراسی سکولار، آمادگی اذهان عمومی و باور به فروپاشی ساختارهای پوسیده حکومت فعلی است که این ناکارآمدی و عدم توانایی کنترل آن در تمامی عرصهها پیش روی جهانیان است.»
آقای قدیانی گفت که آزاد کردن زندانیان سیاسی در هفته های اخیر و مختومه کردن پرونده معترضان «تحت عنوان عفو نشانهای آشکار از استیصال حکومت در مقابل مقاومت مدنی مردم و نگرانی در مورد تداوم نظام سیاسی فعلی» است.
دولت کانادا روز پنجشنبه با اشاره به سرکوب اعتراضات اخیر در ایران برنامهای را برای کمک به تمدید اقامت موقت در این کشور اعلام کرده است.
دولت کانادا در بیانیه ای گفت: «این تدابیر از روز اول مارس ۲۰۲۳ امکان تمدید اقامت موقت در کانادا را برای ایرانیهایی که آرزوی این کار را دارند آسانتر خواهد کرد. همچنین انتقال از یک طبقهبندی اقامت موقت به یک طبقهبندی دیگر آسانتر خواهد شد که به ایرانیها اجازه خواهد داد از طریق درخواست یک مجوز تازه از داخل کانادا به تحصیل، کار یا ملاقات خانواده ادامه دهند.»
به گزارش رویترز دولت کانادا گفت که مسیری برای گرفتن مجوز کاری «باز» - امکان کار در همه جا - برای ایرانیهایی که در کانادا هستند ایجاد خواهد شد، و افزود که درخواست ایرانیان در کانادا با فوریت بررسی میشود.
کانادا همچنین گفت که برخی از هزینههای پردازش این درخواستها را برای ایرانیهایی که مایلند اقامت خود را در کانادا تمدید کنند برخواهد داشت.
در ادامه تنش تازه در روابط آلمان با جمهوری اسلامی، همکاری گروه پارلمانی آلمان و ایران در واکنش به تحریم سه نماینده پارلمان این کشور از سوی جمهوری اسلامی به حال تعلیق درمیآید.
به گزارش دویچهوله، کاتیا ماست، مدیر اجرایی فراکسیون حزب سوسیال دموکرات آلمان، روز پنجشنبه، چهارم اسفند، تحریم نمایندگان پارلمان این کشور به دست جمهوری اسلامی را «مضحک» توصیف و اعلام کرد که تبادلات گروه پارلمانی نمایندگان دو کشور از هفته آینده به حالت تعلیق درخواهد آمد.
حسین طائب، رئیس سابق سازمان اطلاعات سپاه در برنامه «بدون توقف» با تأکید بر اینکه آمریکاییها و اسرائیلیها در اسنادشان از ایران به عنوان یک تهدید جدی برای خود نام بردند، مدعی شد: نظر آمریکاییها این است که ایران مهمترین کشوری است که دموکراسی غربی را به چالش کشیده و یک مدل حکمرانی جدید را به جهان ارائه میکند.
رئیس سابق سازمان اطلاعات سپاه با بیان اینکه در خصوص اینکه جمهوری اسلامی در یک جنگ ترکیبی با دشمن است، اظهار داشت: «پایه جنگ ترکیبی در دوره دموکراتها جنگ نرم است، در این جنگ نرم هم ابتدا ارزشها را کم اهمیت کرده و افراد را نسبت به آنها بیتفاوت و متنفر و برعکس آن افراد را نسبت به ارزشهای دشمن علاقهمند میکنند.»
طائب در تبیین چگونگی رفتار و برخورد جمهوری اسلامی در این جنگ، گفت: «در جنگ ترکیبی پیاده نظام قدرت نرم، توئیتزن و نویسنده و گوینده و شاعر و توپخانه رسانه ماست که به فضل الهی در این بخش هم موفق خواهیم شد.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره نقش آمریکا در فشار به بریتانیا برای منصرف کردن این کشور از «نامگذاری سپاه پاسداران به عنوان یک گروه تروریستی» گفت: «ما مصمم هستیم که هر کاری میتوانیم انجام دهیم تا با هر متحد و هر شریکی که میتوانیم برای مقابله با سپاه و فعالیتهای مخرب آن همکاری کنیم.»
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با رد هرگونه ادعایی مبنی بر اینکه دیپلماتهای آمریکایی یا اعضای دولت بایدن، به بریتانیا یا هر دولت دیگری فشار آوردهاند تا سپاه پاسداران را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی نکنند، اظهار داشت: «ما سپاه را در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی قرار میدهیم. بنابراین، این ایده که ما سایر کشورها را به عدم اتخاذ رویکردی که ما در پیش گرفتهایم، ترغیب میکنیم، درست نیست.»
ند پرایس تاکید کرد: «ما با متحدان و شرکای خود در سراسر جهان، از جمله متحدان اروپاییمان هرگونه همکاری میکنیم تا هر کاری که میتوانیم برای مقابله با فعالیتهای مخرب و نفوذ بدخواهانه پاسخگویی سپاه پاسداران در سراسر منطقه انجام دهیم.»
دفتر مولانا نقشبندی بزودی از فتوای تاریخی علیه رژیم خامنه ای خبر داد
رصد بلوچستان/ دفتر مولانا عبدالغفار نقشبندی با انتشار عکس نوشته ای به حاکمیت هشدار داد و نوشت: «در صورت تداوم محاصره مسجد مکی و سرکوب مردم و نمازگزاران، منتظر فتوای تاریخی باشند.»
T.me/rasadbalochistan
لرد استوارت پولاک نماینده مجلس اعیان بریتانیا از وزیر خارجه این کشور درخواست کرد هنگام آغاز سخنرانی همتای ایرانی خود در اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل، سالن را ترک کنند.
آقای پولاک طی سخنرانی در پارلمان این کشور گفت اگر مدافع حقوق بشر هستیم، باید وزیر خارجه ما هنگام سخنرانی #حسین_امیرعبداللهیان بلند شده و جلسه را ترک کند.
او به کارزار بینالمللی درخواست از اعضای جامعه جهانی برای ترک جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل هنگام سخنرانی وزیر خارجه ایران اشاره کرد و از جیمز کلورلی وزیر خارجه بریتانیا درخواست کرد که موضع قاطعی داشته باشد و به خاطر «قتل، شکنجه و اعدام» ایرانیها توسط جمهوری اسلامی، هنگام آغاز سخنرانی امیرعبداللهیان سالن را ترک کند.
نام وزیر خارجه ایران در کنار همتایان بریتانیایی، سوئدی، فرانسوی و نروژی در لیست سخنرانان روز دوشنبه هشتم اسفند اجلاس شورای حقوق بشر #سازمان_ملل قید شده است.
امیرعلی حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران، در یک برنامه تلویزیونی در مورد حمله به پایگاه عین الاسد عراق گفت: ما میتوانیم هزار نفر از آنها را هم بکشیم، اما هدف ما کشتن «یک مشت سرباز بدبخت» نبود. ما دنبال این هستیم که ترامپ و پمپئو را بکشیم.
در ادامه فشارهای اقتصادی شدید بر شهروندان ایران، مرتضی نائمه، روزنامهنگار در گزارشی نوشته که «فقط تلاش میکنیم زنده بمانیم».
در روزهای گذشته نیز مهدی یزدانیخرم، نویسنده و روزنامهنگار در گزارش دیگری نوشته بود: «ما داریم اینجا میمیریم».
براساس گزارشهای رسیده به ایران اینترنشنال، تعدادی از دانشآموزان بازداشتی در خیزش انقلابی پس از آزادی از کانون اصلاح و تربیت یا زندان اجازه بازگشت به تحصیل ندارند. مدیران برخی مدارس با حضور آنها مخالفت کرده و خانوادهها هم تهدید به سکوت شدند.
در ادامه روند افزایشی قیمت ارز در ایران، قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد تهران از ۵۶ هزار تومان گذر کرد. این در حالی است که روز شنبه محمدباقر قالیباف، رییس مجلس، درباره جلسه غیرعلنی با حضور مقامات دولت درباره افزایش قیمت ارز گفته بود: «به جمعبندیهای خوبی در این جلسه رسیدیم.»
روز، ۶ اسفند ۴۴ دانش آموز در دبیرستان دخترانه «احمدیه» در بروجرد مسموم شدهاند.
هفته گذشته در روزهای دوم و سوم اسفند ماه هم در اتفاقی مشابه ۸۲ دانش آموز این دبیرستان با علائم سرگیجه، ضعف و بی حالی برای مداوا به بیمارستان منتقل شدند.
از هفتههای گذشته مسمومیت دانش آموزان دختر در مدارس قم و تهران منتشر شده بود و حالا هم گزارشهایی از مسمویت در بروجرد منتشر شده است.
مقامات آموزش و پرورش اظهارنظرهای متناقضی در مورد علت وقوع این مسمومیت ها ابراز کردهاند.
ویلیام برنز، مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، میگوید ارزیابی اطلاعاتی این کشور نشان نمیدهد که ایران هنوز برای از سرگیری برنامه ساخت سلاح اتمی تصمیمی گرفته باشد، اما می گوید برخی از جنبههای برنامه هستهای این کشور با سرعت نگران کنندهای پیشرفت کرده است.
آقای برنز در مصاحبهای با یک برنامه خبری شبکه سیبیاس گفت تا جایی که ارزیابی آمریکا نشان میدهد رهبر جمهوری اسلامی ایران هنوز برای از سرگیری برنامه تسلیحات اتمی تصمیمی نگرفته است.
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا قبلا نتیجهگیری کردهاند که ایران در پایان سال ۲۰۰۳ برنامه تسلیحات اتمی خود را متوقف یا معلق کرد. ایران همواره تاکید کرده که این برنامه صلحآمیز است.
مدیر سیا گفت برنامه غنیسازی اورانیوم ایران به نقطهای رسیده که اگر این کشور تصمیم بگیرد فقط ظرف چند هفته میتواند به خلوص ۹۰ درصدی برسد؛ میزانی که برای ساخت بمب اتمی کافی است.
او همچنین گفت برنامه موشکی ایران که برای پرتاب یک سلاح هستهای لازم است هم در حال توسعه بوده.
وب سایت کمپین فعالین بلوچ خبر از تجاوز جنسی به هفت بازداشتی در زندان مرکزی زاهدان داده است. به گزارش این کمپین، این افراد پس از شکنجه در یک سلول و به صورت دستهجمعی مورد شکنجه جنسی قرار گرفتهاند.
از این هفت بازداشتی، شش نفر از استان سیستان و بلوچستان و یک نفر از اهالی مشهد بوده است.
یک منبع آگاه به این کمپین گفته، مسئولان زندان پس از آنکه موفق به اخذ اعترافات از این بازداشتیها نشدهاند، «اقدام به تجاوز و شکنجه جنسی آنها کردند.»
نرخ #دلار آمریکا روز شنبه ۶ اسفند در بازارهای آزاد ایران با جهشی ۳۵۰۰ تومانی نسبت به روز گذشته به رکورد ۵۷ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.
در ادامه این روند، قیمت دلار ظهر یکشنبه ۷ اسفند مرز ۶۰ هزار تومان را هم رد کرد.
سخنگوى «جبهه اصلاحات ایران» میگوید انتخابات موضوعیتی برای گفتگو ندارد و در شرایط موجود صحبت از انتخابات حالت تهوع ایجاد میکند.
على شکورىراد روز یکشنبه هفتم اسفند در مصاحبه با خبرگزاری ايلنا، عدم پذيرش اصلاح از سوى حاکميت را علت بنبست سياسى موجود در کشور دانست.
او درباره آغاز گفتگوهای برخی چهرههای اصلاحطلب با سران حاکمیت در میانه اعتراضات مردمی اخیر گفت این گفتگوها عملا از طرف حاکمیت متوقف شد و ادامه پیدا نکرد: «وقتی حتی رؤسای سه قوه برای این دیدارها با مشکل مواجه میشوند، طبیعتا سخن گفتن نه امکانپذیر است و نه مؤثر».
امید به اصلاحات از سوی رهبران جناح حکومتی «اصلاحطلب» در حالی است که رهبران جمهوری اسلامی و معترضان همزمان روکیرد این جریان را رد کردهاند.
از سوی دیگر، یکی از شعارهای اصلی اعتراضات گسترده مردمی اخیر، سرنگونی نظام جمهوری اسلامی بود و حتی میرحسین موسوی از رهبران «جنبش سبز» نیز اخیرا خواستار برگزاری همهپرسی «آزاد و سالم» در ایران و تدوین قانون اساسی جدید شد.
کاظم صدیقی، امام جمعه تهران، دیروز گفت برای حل مشکلات کشور «در خلوت اشک بریزید. با دعا میتوان از این برهه هم به خوبی گذر کرد».
آقای صدیقی با ادعای اینکه «دشمن» در جریان اعتراضات سراسری «تلاش بسیاری برای صدمهزدن به ایران اسلامی کرد»، گفت اکنون «درگیر جنگ اقتصادی هستیم که سختتر از جنگ نظامی است و البته جنگ فرهنگی باز سختتر از جنگ اقتصادی است، اما با دعا میتوان از این برهه هم به خوبی گذر کرد».
امام جمعه تهران همچنین برای «رسیدن به سعادت» گفت «باید از ولی امر حضرت آقا [خامنهای] تبعیت داشته باشیم. اگر مسئولان گذشته ما غربگرا نبودند، مشکلات کنونی را نداشتیم».
همزمان با تشدید فضای امنیتی در زاهدان و دیگر شهرهای استان سیستان و بلوچستان، فرمانده نیروی انتظامی این استان برای دومین بار از زمان آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» تغییر کرد.
احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ۸ اسفند، دوستعلی جلیلیان را بهعنوان فرمانده جدید انتظامی استان سیستان و بلوچستان معرفی و جایگزین محمد قنبری کرد.
این در حالی است که محمد قنبری اواسط آبان، یعنی کمتر از چهار ماه پیش و در بحبوحه اعتراضات چهلم کشتهشدگان «جمعه خونین زاهدان»، به سِمَت فرماندهی نیروی انتظامی سیستان و بلوچستان منصوب شده بود.
جلیلیان پیش از این فرمانده انتظامی شهر ری در استان تهران بوده و تنها چند روز پیش از انتصاب به فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان همراه با برخی دیگر از فرماندهان نیروی انتظامی به درجهٔ سرتیپدومی ارتقا پیدا کرد.
احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی کشور، در جلسه معرفی فرمانده جدید انتظامی سیستان و بلوچستان، در توجیه تغییر زودهنگام این مقام مدعی شد که قنبری «بهصورت موقت» به فرماندهی انتظامی این استان منصوب شده بود.
این در حالی است که پیشتر گزارشی دربارهٔ موقتبودن مأموریت قنبری منتشر نشده است.
رادان همچنین تهدید کرد: «در بحث امنیت قطعاً با کسی تعارف نداریم و به هیچکس اجازه نمیدهیم از این خط قرمز ما عبور کند.»
او مدعی شد که اعتراضات مردمی «جلوی قطار در حال حرکت توسعه» را میگیرد.
مقامهای بلندپایه جمهوری اسلامی از جمله علی خامنهای و ابراهیم رئیسی مدعیاند که اکنون «قطار توسعه» کشور در حال حرکت است و «دشمنان» جمهوری اسلامی برای توقف چنین قطار ادعایی، اعتراضات را به راه انداختهاند.
چنین ادعایی در حالی است که بهویژه شرایط اقتصادی کشور در ماههای گذشته بهشدت وخیمتر شده و برای نمونه، روند سقوط ارزش پول ملی ایران پرشتابتر شده است.
ابراهیم رئیسی افزایش نرخ ارز در ایران را به «دشمن» نسبت داده است.
او در دیدار با نمایندگان رهبر جمهوری اسلامی و امامان جمعه گفته: «این اتفاق(افزایش نرخ ارز) علل مختلفی میتواند داشته باشد که مهترین آن حاصل نقشآفرینی دستهای بیگانه است.»
🔹او در ادامه گفته: «دشمن وقتی دید سدهایی که مقابل پیشرفت ملت ایران ایجاد کرده بود در حال شکستن هستند، ابتدا بلوا و اغتشاش خیابانی به راه انداخت و وقتی با آگاهی و بصیرت مردمی در این فتنه نیز ناکام ماند، تلاش کرد با افزایش بیاعتمادی و ایجاد نارضایتی و کشاندن آن به سفره مردم اهداف خود را دنبال کند.»
دیروز نرخ دلار در بازار آزاد ایران به بیش از ۶۰ هزار تومان هم رسید ولی پس از ساعاتی نرخ آن چند هزار تومان پایین آمد؛ بعضی فعالان اقتصادی دولت ایران را به نوسانگیری متهم میکنند؛ اتهامی که دولت ایران آن را رد میکند.
شاهزاده رضا پهلوی و شیرین عبادی، روز دوشنبه ۸ اسفند به دیدن وحید بهشتی رفتند و از او خواستند به اعتصاب غذایش پایان دهد. آقای بهشتی در مقابل وزارت امور خارجه بریتانیا اعتصاب غذا کرده و خواستار قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی این کشور است.
اتحادیه آزاد کارگران ایران با انتشار بیانیهای در حمایت از تجمع سراسری بازنشستگان در روز ۹ اسفند نوشت: کارگران شاغل در سالهای آتی به صف بازنشستگان میپیوندند و تمامی این بیحقوقیها در حق آنان نیز اِعمال خواهد شد.
بر خلاف ادعای امیرعبداللهیان درباره آمادگی آمریکا برای احیای برجام، سخنگوی وزارتخارجه این کشور گفت: «فقط مقامهای ایرانی میتوانند توضیح دهند که چرا به گفتن این دروغها ادامه میدهند.» او افزود:«احیای برجام ماههاست در دستور کار نبوده و ما هیچ پیامی به ایران ندادهایم.»
پیروز بعد از دیالیز تلف شد
بنابر گزارش خبرگزاریهای ایران، تلاشها برای نجات پیروز، توله یوزی که در پارک پردیسان تهران نگهداری می شد و به نمادی برای نجات نسل رو به انقراض یوزهای ایرانی (آسیایی) بدل شده بود، بینتیجه ماند و در نهایت در ساعات اولیه روز سه شنبه پیروز تلف شد.
پیروز که تنها بازمانده زایمان یوزپلنگ آسیایی یعنی «ایران» بود در چند ماه اخیر به یکی از نمادهای اعتراضات سراسری ایران هم بدل شده بود به طوری که در چند روز اخیر و همزمان با افزایش نگرانی از نارسایی کلیه و وضعیت جسمی او، شبکههای اجتماعی مملو از پیامهای مربوط به او شده بود.
در پی فراخوان 9 اسفند 1401 بازنشستگان کشوری، لشگری و تامین اجتماعی به منظور پیگیری مطالبات خود، تجمعات اعتراضی در 18 شهر کشور شکل گرفت. دعوت به این فراخوان 5 روز قبل منتشر شده بود. شهرهایی که در پایگاه داده وبسایت نمای انقلاب، تجمع آنها به همراه لینک خبر ثبت شده است:
مریوان، شهرکرد، اراک، ایلام، اردبیل، یزد، ساری، رشت، سنندج، کرمانشاه، تهران، تاکستان، بابل، دهگلان، اصفهان، قزوین، تبریز و کرج
گزارشها از بازار آزاد ایران حاکی از آنست که نرخ دلار آمریکا در معاملات امروز بین ۵۴ تا ۵۵ هزار تومان در نوسان بوده است.
این در حالیست که هفته پیش نرخ دلار تا بالای شصت هزار تومان هم پیش رفته بود.
هر چند مقامهای دولتی در ایران عقب نشینی نرخ ارز از سقف شصت هزار تومانی را به «کاهش» تعبیر میکنند اما در دی ماه امسال همرمان با انتصاب رئیس جدید بانک مرکزی نرخ دلار حدود ۴۳ هزار تومان بود.
درباره افت قیمت ارز دلایل متعددی ارائه شده از جمله انتشار خبرهایی درباره همراهی عباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد هستهای ایران در دولت حسن روحانی در سفر وزیر خارجه ایران به ژنو بود؛ بعضی تحلیلگران قوت گرفتن احتمال پیشرفت در مذاکرات احیای برجام را دلیل افت اخیر قیمت دلار عنوان کردهاند.
بعضی دیگر از فعالان بازار «ارزپاشی» را دلیل این ریزش میدانند؛ رسانههای وابسته به دولت گفته بودند بانک مرکزی به دستور رئیسی معادل ۷۰۰ میلیون دلار، درهم وارد بازار کرده است.
بعضی دیگر هم دولت را به «نوسان گیری» برای جبران کسری بودجه متهم کردهاند، اتهامی که دولت جمهوری اسلامی آن را رد کرده است.
بانک مرکزی ایران برای اولین بار بعد از چهار سال اقدام به انتشار آمار مرتبط با تورم کرده است.
انتشار این شاخص اقتصادی در سال ۹۷ که حسن روحانی رئیس جمهور بود، به مرکز آمار ایران سپرده شده بود.
بانک مرکزی در تازهترین گزارش خود نرخ تورم سالانه مناطق شهری در بهمنماه را ۴۳/۶ درصد اعلام کرده است.
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین قیمت در یک سال منتهی به بهمن، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است.
مرکز آمار پیشتر نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری را ٤٦/٩ درصد اعلام کرده بود.
این ارقام در حالی ارائه شده که منابع مستقل نرخ واقعی تورم در ایران را فراتر از اینها میدانند.
گزارش منابع مختلف از ایران از افزایش قیمت نجومی اقلام خوراکی اساسی حکایت دارد.
قیمت هر کیلو مرغ تا حدود ۶۷ هزار تومان هم پیش رفته؛ نرخ مصوب دولت برای هر کیلو مرغ ۶۳ هزار تومان است.
قیمت ران گوسفند به بالای ۵۰۰ هزار تومان و ران گوساله به حدود ۴۰۰ هزار تومان رسیده است.
به دنبال مسمومیت سریالی دانش آموزان در مدارس کشور، علیرضا منادی سفیدان، رئیس کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی گاز "ان-۲ " را عامل این مسمومیت اعلام کرد.
آقای منادی سفیدان گفت: "براساس بررسی های ۳۰ متخصص وزارت بهداشت و نتیجه آزمایش های انجام شده مشخص شد که گاز ان-۲ (N۲) در سم منتشر شده در مدارس وجود داشته است."
به گفته وی "براساس گزارش وزارت بهداشت، دُز سم منتشر شده بسیار پایین بوده است."
سریال مسمومیت دانش آموزان مدارس کشور از حدود سه ماه پیش آغاز و کماکان ادامه دارد. به تازگی سخنگوی کمیسیون بهداشت عنوان کرد که در جریان مسمومیت سریالی دانش آموزان، در مجموع ۸۰۰ دانش آموز در قم و ۴۰۰ دانش آموز در بروجرد، دچار مسمومیت شده اند.
بی بی سی:
سه ماه بعد از شروع مسمومیتهای سریالی دانشآموزان، هر روز مدارس و شهرهای بیشتری را درگیر این حوادث مرموز میکند.
این مسمومیتها که از مدارس دخترانه شهر قم شروع شد، به استانهای دیگری مثل البرز، تهران، اردبیل، کرمانشاه، سمنان، خراسان رضوی، اصفهان و مازندران هم رسیده است.
امروز دانش آموزان دستکم ۲۶ مدرسه دیگر هم مسموم شدند. نگاه امنیتی حکومت و تهدید خانوادهها در ابتدا مانع اطلاعرسانی درست در اینباره شد و دستگاههای نظارتی هم فرصت رسیدگی به این ماجرا را با اظهارات ضد و نقیض از دست دادند.
https://t.me/bbcpersian/162724
گزارش مسمومیت در ۲۶ مدرسه ایران را در چهارشنبه 10 اسفند در لینک ادامه مشاهده نمایید
«هیئت حقیقتیاب مستقل بینالمللی سازمان ملل در مورد جمهوری اسلامی ایران» که از طرف شورای حقوق بشر این نهاد درباره اعتراضات سراسری در ایران تحقیق میکند روز چهارشنبه ۱۰ اسفند در بیانیهای خواستار دریافت اسناد، شواهد و مدارک در اینباره شد.
این هیئت در بیانیه خود خواستار گردآوری اسنادی درباره « نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران» از جمله در مورد زنان، کودکان و اقلیتها شده است.
به دنبال انتشار تصاویری از حمله یک مرد به زنی در مقابل یک مدرسه در تهران، سخنگوی نیروی انتظامی گفته است که این حادثه پیگیری میشود و افزوده است که «فرد مذکور پلیس نبوده است.
روز گذشته و درپی اعلام مسمومیت شماری از دانشآموزان در چند مدرسه تهران، والدین برخی از دانشآموزان برای جویایی از حال فرزندان و کمک به آنان در اطراف مدارس حاضر شدند.
در تصاویری از یکی این تجمعها، مردی دیده میشود که به یک زن حمله کرده و موهای او را به شدت میکشد.
گفته شده که این فرد از ماموران لباس شخصی بوده که با توجه به شعارهای ضد حکومتی که در برخی تجمعها، برای مقابله با معترضان به مقابل مدارس فرستاده میشوند.
در این تصاویر گفته شده که زنی که هدف حمله قرار گرفت از والدین دانشآموزان بوده است.
در اطلاعیه سخنگوی نیروی انتظامی آمده است که «در خشونت علیه یک زن در مقابل مدرسه ۱۳ آبان کارکنان پلیس هیچ نقشی نداشتهاند.»
وزیر خارجه ایران در یک گفتوگوی چالشی با کریستین امانپور روایت یک زن مبنی بر «تجاوز» به او در بازداشت را رد کرد و مدعی شد که «زنان در ایران همه آزادیهای لازم را دارند» و پلیس در جریان اعتراضات مسالمتآمیز اخیر «کسی را با گلوله نکشت».
اظهارات و ادعاهای #حسین_امیرعبداللهیان در گفتوگو با خبرنگار ایرانیتبار و سرشناس #سیانان که در مقابل وی بدون حجاب نشسته بود، بارها به چالش کشیده شد.
پیش از این در سفر ابراهیم رئیسی به نیویورک، خانم امانپور از لغو گفتوگو با رئیس جمهور ایران به دلیل آن که حاضر نشده بود روسری سر کند خبر داده بود.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران در واکنش به سخنان وزیر خارجه این کشور در نشست عادی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفته «من به عنوان همبندی و شاهد در دو مورد تعرض جنسی فیزیکی و شکنجه جسمی حاضر به ادای شهادت در هر مکانی هستم».
خانم محمدی گفته «ادعاهای حقوق بشری وزیر خارجه جمهوری اسلامی در شرایطی اعلام میشود که مردم ایران شاهد گستردهترین سیاستهای سرکوبگرانه دولتی و نقض حقوق بشر هستند. دروغ بودن ادعاهای امیر عبداللهیان واضح و آشکار است و نیازی به اقامه دلیل و ارائه مستندات نیست».
نرگس محمدی که هفته گذشته به همراه دهها فعال مدنی و سیاسی با انتشار متنی به عنوان «پیمان دادخواهی» خواهان حفظ حقوق مردم ایران شدند، گفته «اعدامها، شکنجهها، بازداشتها و صدور احکام سنگین زندان در مقابل چشمهای جهانیان رخ داده، اما حکومت حتی در مقر سازمان ملل بی پروا دروغ میگوید تا افکار عمومی جهان را فریب دهد»
حسین امیرعبداللهیان سه روز پیش در نشست عادی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفته بود که رعایت حقوق بشر برای جمهوری اسلامی ایران «یک اصل» با ارزش است.
سازمان عفو بینالملل بر اساس تحقیقات این سازمان به همراه بنیاد عبدالرحمان برومند گزارش داد که جمهوری اسلامی طی دو ماه گذشته دستکم ۹۴ نفر را اعدام کرده است. بر اساس این گزارش، دستکم یک عرب اهوازی، ۱۴ کرد و ۱۳ بلوچ پس از محاکمههای ناعادلانه اعدام شدند.
مجله تایم، #مسیح_علینژاد، روزنامهنگار و فعال حقوق زنان را به عنوان یکی از ۱۲ شخصیت زن سال خود انتخاب کرد.
#مجله_تایم درباره مسیح علینژاد نوشته : این روزنامه نگار و کنشگر که در سال ۲۰۰۹ از ایران به تبعید رفت، با صدای بلند علیه محدودیتهای اعمال شده بر زنان در ایران سخن گفته و #حجاب_اجباری را «دیوار برلین» رژیم ایران میخواند.
مسیح علینژاد به تایم گفته است: «زنان ایران بزرگترین دشمن علی خامنهای هستند. او از ما بیش از هر چیز دیگری میترسد.»
این ۱۲ زن که در فهرست امسال معرفی شدهاند از اطراف جهان میآیند و تاثیر قابل توجهی در جوامع و رشته خود داشتهاند، از کنشگری گرفته تا ورزش و هنر.
دور دوم مذاکرات رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی آغاز شده است.
🔹رافائل گروسی روز گذشته وارد تهران شد و مذاکرات با مقامهای ایرانی در مورد مسایل حل نشده از جمله کشف اخیر آثار غنیسازی اورانیوم ۸۴ درصدی در تاسیسات اتمی فردو آغاز شده است.
🔹ایران میگوید قصدی برای غنی سازی اورانیوم در این حد نداشته است.
🔹محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به شبکه خبر ایران گفته است کشورش «در پی بیعهدی» طرفین برجام تصمیم به کاهش تعهدات برجامی گرفت.
در پایان سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران دو طرف یک بیانیه مشترک منتشر کرده اند که در آن گفته شده ایران موافقت کرده درباره یافت شدن ذرات اوارنیوم در سه مرکز اعلام نشده به آژانس، اطلاعات بیشتری به این نهاد بدهد.
آقای گروسی از دیروز در تهران بود و با رئیس جمهور، وزیر خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران به طور جداگانه ملاقات کرد.
بر اساس بیانیه مشترک ایران و آژانس گفته شده است که «ایران به صورت داوطلبانه» به آژانس اجازه میدهد «فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند».
این بیانیه می گوید روش اجرای این فعالیت ها قرار است طی یک نشست فنی که «به زودی در تهران برگزار میشود» مورد توافق قرار گیرد.
در این بیانیه به طور صریح درباره پیدا شدن آثار اورانیوم ۸۴ درصد غنی شده، ذکری به میان نیامده است.
شورای حکام آژانس از روز دوشنبه در وین جلسه خواهد داشت و ایران همانند سال های اخیر در دستور کار آن قرار دارد.
دستکم ۳۳ شهر در ۱۷ استان ایران، شامل تهران، اصفهان، ایلام، کردستان، کرمانشاه، خراسان شمالی، قم، لرستان، خوزستان، فارس، گیلان، اردبیل، البرز، زنجان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و همدان روز شنبه سیزدهم اسفند ماه شاهد حمله با #گاز_سمی به دانشآموزان بودند.
این حملات در شهرهای ۱۰ شهر استان تهران شامل شهر تهران، بومهن، صفادشت ملارد، نسیمشهر، باقرشهر، پاکدشت، اسلامشهر، شهریار، پرند، دماوند، دو شهر استان اصفهان شامل کاشان و سمیرم، در استان ایلام شامل شهر ایلام، در استان کردستان شامل سنندج و کامیاران، بود.
آمار تکاندهنده از بازداشتشدگان اعتراضات ۱۴۰۱؛ بیش از ۸۰ هزار نفر عفو شدهاند
غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه در ایران گفته است تعداد کسانی که در جریان اعتراضات اخیر، بعد از بازداشت، عفوشدهاند «از مرز هشتاد هزار نفر گذشته است».
به گزارش منابع خبری در ایران قیمت انواع ارز در بازار امروز هم درمرکز مبادله و هم در بازار آزاد پس از افزایشی بی سابقه در روزهای اخیر، اندکی روند کاهشی داشته است.
براساس این گزارشها دلار در بازار آزاد به حدود ۵۱ هزار تومان رسیده که حدود هزار تومان به نسبت روز گذشته کاهش داشته است. قیمت دلار در مرکز مبادله هم به ۴۳ هزار و ۴۴۲ تومان رسیده است.
یورو هم کاهش دو هزارتومانی داشته و در بازار آزاد ۵۴ هزار تومان و در مرکز مبادله ۴۶ هزار تومان قیمت گذاری شده است.
در هفته های اخیر که نرخ ارز در ایران جهش تاریخی را تجربه کرد، بانک مرکزی ایران اقدام به راهاندازی مرکز «مبادله ارز و طلا» کرد.
غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه ایران رعایت نکردن حجاب اجباری از سوی دختران و زنان ایرانی را «دشمنی با نظام و ارزشهای آن» خواند و گفت که این اقدام جرم است و افراد به خاطرش مجازات خواهند شد.
او امروز دوشنبه ۱۵ اسفند در سخنرانی در اصفهان گفت: «کشف حجاب مصداق خلاف عفت عمومی و مبانی شرع و قانون است و دشمن از آن حمایت میکند.»
بالاترین مقام قضایی ایران گفت که همه مسئولان در تلاش هستند تا با حمایت قوه قضائیه و مجریه از همه امکانات استفاده کنند تا با افرادی که حجاب را رعایت نمیکنند، برخورد کنند.
سه روز پیش احمد علم الهدی امام جمعه مشهد هم از همه خواسته بود که وارد عمل شوند و با بیحجابی برخورد کنند.
اظهارات این امام جمعه با نگرانی درباره احتمال اقدامات خودسرانه گروهی علیه مردم رو به رو شد.
وزارت کشور و وزارت بهداشت جمهوری اسلامی در گزارشهایی جداگانه پیرامون حملات با گاز سمی به مدارس ایران اعلام کردند که «مواد محرک» در برخی آزمایشها یافت شده اما علائم بروز یافته در اغلب دانشآموزان ناشی از «اضطراب و نگرانی» بوده است.
وزارت کشور جمهوری اسلامی شامگاه دوشنبه ۱۵ اسفند در دومین بیانیه خود در مورد حملات یادشده اعلام کرد تاکنون «وجود مواد سمی و خطرناک» در هیچیک از دانشآموزان بستری شده در بیمارستانها یافت نشده است.
بنابر اعلام این نهاد حکومتی، تاکنون در ۲۵۰ کلاس از مدارس ایران، تعدادی از دانشآموزان احساس ناراحتی کردهاند اما «بیش از ۹۰ درصد ناشی از اضطراب و نگرانیهای ایجاد شده در فضای کلاس و مدرسه بوده است».
این بیانیه ادعا دارد که «در کمتر از پنج درصد از بستریشدگان، تماس با مواد محرک منجر به بدحالی دانشآموزان و بروز علائم شده است».
وزارت کشور در ادامه این احتمال را مطرح کرده که بروز مسمومیتهای زنجیرهای در مدارس ایران «میتواند یک اقدام عامدانه و جنایتکارانه باشد».
حامد اسماعیلیون روز سهشنبه ۱۶ اسفند با انتشار پیامی ویدئویی اعلام کرد که از مقام دبیری انجمن خانوادههای قربانیان هواپیمای سرنگونشده اوکراینی کنارهگیری کرده است تا «فعالانهتر» در «انقلاب مردمی» علیه جمهوری اسلامی حضور داشته باشد.
آقای اسماعیلیون که نویسنده و دندانپزشک است، در فاجعه سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه پاسداران، همسر و تنها فرزندش را از دست داد.
«پرواز پیاس ۷۵۲» هواپیمایی اوکراین اینترنشنال بامداد ۱۸ دی ۱۳۹۸ دقایقی پس از ترک فرودگاه بینالمللی تهران، دستکم با دو موشک سپاه پاسداران سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ سرنشین و خدمه هواپیما در اثر این حمله موشکی کشته شدند.
حسین سلامی فرمانده سپاه پاسداران گفت «تسریع در تعقیب جدی ماجرای مسمومسازی» و «برخورد با عوامل ایجاد التهاب و ناامنی روانی» در زمره «اولویتهای امروز» سپاه قرار میگیرد.
رئیسجمهور ایران هم امروز گفت: «دستگاههای اطلاعاتی برای مقابله با تهدیدهای امنیتی در هر حوزهای از جمله تهدید سلامت عمومی در برخی مدارس باید آماده باشند.»
ابراهیم رئیسی در دیدار با مدیران وزارت اطلاعات گفت این وزارتخانه باید برای مقابله با «تهدیدهای امنیتی» از جمله «تهدید سلامت عمومی در برخی مدارس» و «جنگ ترکیبی دشمن» آماده باشد.
روز سهشنبه ۱۶ اسفند شهرهای بسیاری از ایران شاهد اعتراضات به مسمومیتهای سریالی بود.
پیشتر گروهی از معلمان کشور طی فراخوانی، در اعتراض به گستردگی و ادامه مسمومیت دانش آموزان و عدم رسیدگی و پاسخگویی مسئولان زیربط خواستار تجمع در مقابل ساختمان آموزش و پروش استانهای کشور شدهبودند.
تصاویری در فضای مجازی منتشر شده که حاکی از پوشیدن لباس فرم زنانه توسط تعدادی از پرسنل مراکز بهداشتی است. مشخص نیست این افراد در کدام داروخانه یا مطب دست به این اقدام اعتراضی زدهاند.
پیشتر دستورالعملی از سوی وزارت بهداشت مبنی بر الزام پوشیدن مقنعه مشکی در این مکانها منتشر شده بود. این دستورالعمل پس از پخش ویدئویی از اعتراض متصدی زن یک داروخانه مقابل یک آمر به معروف صورت گرفت.
جمعی از فعالان جنبش زنان تحت عنوان «همبود فمینیستی ایران برای ژن، ژیان، آزادی»، با ارائه متن پیشنهادی «لایحه حقوقی زنان» خواهان تغییرات بنیادین در جریان تشکیل مجلس موسسان و تدوین قانون اساسی پس از جمهوری اسلامی برای تضمین «برابری و تنوع جنسی-جنسیتی، اتنیکی، مذهبی» و متعهد به «روح جنبش انقلابی زن، زندگی، آزادی» شدند.
تدوین کنندگان این لایحه افزودند که هدفشان از تدوین «لایحه حقوقی زنان»، تدوین پیشنویس متنی دقیق و موجز «با نگاه به تاریخ مبارزات زنان و مهمترین خواستههای آنها» بوده است تا به آسانی در نظامنامههای حقوقی آینده از جمله «قانون اساسی جدید ایران» ادغام شود.
آنها خود را «جمعی از فعالان جنبش زنان ازنسلهای متفاوت با هویتهای اتنیکی، جنسیجنسیتی متفاوت و با دیدگاهای گوناگون سیاسیاجتماعی» معرفی کردند و افزودند که «طی سالیان، بدون استثنا، واکنش نیروهای امنیتی ایران به کنش زنان سرکوب و خشونت بوده است» اما امروز بیش از هر زمان «جامعه بینالملل از شدت و ابعاد خشونت
در حالی که قیمت #دلار آمریکا در بازار آزاد همچنان کاهش مییابد و روز شنبه به قیمت ۴۵ هزار و ۳۰۰ تومان هم رسید، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین معتقد است که در روزهای آینده قیمت ارز باز هم کاهش خواهد یافت.
بر اساس گزارش وبسایتهای غیررسمی که بهای ارزهای خارجی در ایران را ثبت میکنند روز شنبه، ۲۰ اسفند، نرخ برابری پوند بریتانیا نیز ۵۵ هزار و ۱۰۰ تومان اعلام شد و هر یورو با قیمت ۴۸ هزار و۸۰۰ تومان معامله شد.
قیمت سکه هم در بازار بیش از سه میلیون تومان کاهش داشت و قیمت هر سکه به قیمت ۲۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله میشود. سکه طرح قدیم نیز ۲۲ میلیون تومان فروخته شده و بهای هر قطعه نیمسکه نیز ۱۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است.
کاهش محسوس در قیمت ارزهای خارجی در بازار آزاد ایران پس از آن آغاز شد که خبر تجدید رابطه تهران و ریاض پس از هفت سال تنش و کشمکش منتشر شد.
«حزب ایران» با صدور بیانیهای به اهمیت مفهوم «ملت» به مثابه پیششرط موفقیت در جنبش و انقلاب تاکید کرد.
در متن بیانیه این حزب، که شاهپور بختیار مدتی دبیرکلی آن را بر عهده داشت، آمده: «ایرانیان در طول تاریخ پر فرازونشیب خود بارها بر مبنای ملیت واحد خود به همبستگی ملی رسیده و نهضتهای ملی و میهنی را در گسترهای فراقومی و فراناحیهای به پیش بردند. انقلاب مشروطیت و جنبش ملی شدن صنعت نفت نیز دو نمونه غرورآفرین متاخر و معاصر این مدعا بودهاند.»
«حزب ایران» با انتقاد از طرح ایده فدرالیسم برای ایران و بیان این که «فدرالیسم اسم رمزی است که برای تجزیه ایران به وسیله چندپاره کردن یکپارچگی سرزمینی این کشور به کار میرود»، یادآور میشود: «در ایران نه تنها کارکرد وحدتبخشی فدرالیسم به دلیل دیرپا بودن کشور ایران و نهاد دولت در آن موضوعیت ندارد، بلکه مشخصا فدرالیسم ابزاری برای فروپاشاندن کشور توسط گروههای قومگرایی خواهد شد که در بدو امر از تامین بودجههای ایالتی خود ناتوان خواهند ماند و بدلیل گستراندن و تعمیق فقر عمومی، زمینه برپایی جنگ داخلی را فراهم خواهند ساخت.»
شهره آغداشلو، هنرپیشه ایرانی-آمریکایی، در مقابل دوربین عکاسان در نود و پنجمین دوره جوایز اسکار در شامگاه ۲۱ اسفند ۱۴۰۱، با لباسی که بر روی آن شعار #زن_زندگی_آزادی نقش بسته است. در سمت دیگر این لباس نامهای #مهسا_امینی، نیکا شاکرمی و هاجر عباسی، سه تن از کشتهشدگان اعتراضهای اخیر، به چشم میخورد.
پیشتر سپیده معافی، دیگر بازیگر ایرانیآمریکایی، هم با لباسی مزین به نامهای کشتهشدگان اعتراضهای «زن، زندگی، آزادی» در مراسم هشتادمین دوره جوایز گلدن گلوب ظاهر شده بود.
عباسعلی محمدیان، رئیس پلیس تهران بزرگ درباره اقدامات پلیس در شب چهارشنبه سوری، که سه شنبه این هفته است تایید کرد که از «ظرفیت مساجد و گروههای مردمی» استفاده خواهند کرد.
او گفت که در روز سهشنبه از ساعت سه بعد ازظهر اقدامات و استقرار پلیس در خیابان ها و محلات تهران آغاز شده و پلیس با آنچه که او «اخلالگران آرامش شهروندان» خواند برخورد خواهد کرد.
حضور ماموران لباس شخصی و نیروهای بسیج مساجد در سالهای گذشته و به ویژه در اعتراضات اخیر و تصاویری از برخوردهای خشن و خارج از قاعده این افراد نگرانی های را نسبت به دخالت دادن این افراد ایجاد کرده است.
به تازگی و به دنبال انتشار تصاویر برخورد خشن یک مامور لباسشخصی با زنی در مقابل یک مدرسه در تهران و کشیدن موهای سر او خشم وانزجار عمومی را برانگیخت که پلیس مجبور شد در اطلاعیهای بگوید که این فرد مامور پلیس نبوده است.
رئیس پلیس تهران بزرگ همچنین تهدید کرد که افرادی که بازداشت شوند «تا پایان تعطیلات نوروز با هماهنگی قضایی» در بازداشت میمانند.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی که روز ۱۵ اسفند شمار زندانیان و بازداشتیهای شامل «عفو» را «بیش از ۸۰ هزار زندانی» ذکر کرده بود اما از از ارائه آمار دقیق #معترضان آزادشده خودداری کرده بود، روز دوشنبه ۲۲ اسفند توضیحاتی در این باره داد.
🔸غلامحسین محسنی اژهای که روز دوشنبه در جلسه شورای عالی قوه قضائیه سخن میگفت، اظهار کرد: «تاکنون ۸۲ هزار نفر مشمول عفو شدهاند که ممکن است این آمار افزایش یابد. از این میزان، ۲۲ هزار نفر عفوشدگانِ اغتشاشات هستند که یا محکومیت پیدا کرده بودند یا قبل از محکومیت، عفو شدند. البته تعداد قلیلی از این افراد در زندان بودند و اکثراً یا با قرار صادره در بیرون از زندان بودند یا هنوز رسیدگی به پرونده آنها تکمیل نشده بود.»
مقامهای جمهوری اسلامی #اعتراضات_مردمی را همواره «اغتشاشات» میخوانند و معترضان را با اتهام «اغتشاش» بازداشت میکنند.
مصطفی تاجزاده، زندانی سیاسی، ۲۱ اسفند ۱۴۰۱، با انتشار نامهای سرگشاده به علی خامنهای از بند ۴ زندان اوین، از خشونت نیروهای تحت امر خامنهای با مخالفان و هراس او از برگزاری رفراندوم انتقاد کرد.
تاجزاده در این نامه با اشاره به این که برای بار سوم در ماه گذشته ماموران تفتیش و بازرسی زندان به اتاق او و سعید مدنی در زندان اوین حمله کرده و یادداشتهای شخصی آنان را با خود بردهاند، نوشت: «حال آنکه ضبط یادداشتها آشکارا ناقض قانون و آیین نامهی سازمان زندانها است. از شما میپرسم به چه حقی و چرا برخلاف نص صریح قانون یادداشتهای ما را ضبط کردهاند؟ چرا به دروغ گفتند یادداشتها را بلافاصله برمیگردانند و برنگرداندند؟ این اقدامها چه تناسبی با اعلام عفو زندانیان دارد؟ شما مکررا ادعا میکنید که مخالفانتان حق نقد شما را دارند.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب همچنین مینویسد: «چرا از صرف طرح پیشنهاد برگزاری رفراندوم چنان هراس دارید که در واکنش به حمایت ما از بیانیه مهندس موسوی چنین تضییعات غیرقانونی ایجاد میکنید؟ چه زمانی می خواهید بپذیرید که چنین برخوردهایی در برابر منتقدان مطلقا اثربخش نیست.»
روزنامه جمهوری اسلامی با انتشار مطلبی تاکید کرد که «با ادامه این ناراضیتراشی کاملاً حرفهای و برنامهریزی شده، دیگر دشمنان خارجی نیازی به تلاش و هزینه کردن» برای براندازی نظام جمهوری اسلامی نخواهند داشت. روزنامه تحت مدیریت مسیح مهاجری در ادامه نوشت: «ما خودمان با هزینه بیتالمال و با امکانات خود نظام با موثرترین شیوه در حال براندازی هستیم.»به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی «مدیریت یک کشور را نباید به افراد ناتوان سپرد و اگر کسانی به هر دلیل به مسئولیتهای مدیریتی گماشته شده باشند ولی نتوانند از عهده وظایفی که برعهده آنان گذاشته شده برآیند، باید داوطلبانه کنار بروند و مدیریت را به افراد توانمند بسپارند.»
۲۸۹ تن از فعالان سیاسی عمدتا خارج کشور در بیانیهای تعهد خود به یک حکومت «جمهوری» در آینده ایران را اعلام کردهاند. این افراد خواستار استقرار «جمهوری ایران» شدند.
این کنشگران در ده ماده التزام خود به حقوقی که آنها بنیادین نامیدهاند اعلام کردهاند. آنها این موارد از جمله آزادی و حقوق برابر انسانها، یکپارچکی سرزمینی، استقلال، دموکراسی، جمهوریت و عدالت شدند.
منصوره شجاعی، کوروش زعیم، یرواند آبرهامیان و فیروزه بنی صدر از جمله امضا کنندگان این بیانیه هستند.
آنها در این بیانیه نوشتهاند «جنبش کنونی با شعار "زن، زندگی، آزادی" در تداوم تلاشهای ملت ایران در انقلاب مشروطه، جنبش ملی کردن صنعت نفت و انقلاب ۵۷ است».
این چندمین متنی است که در هفتههای اخیر زیر نام منشور و پیمان منتشر و در آن، بر حقوق بنیادین مردم در تحولات آینده ایران تاکید میشود.
حامد اسماعیلیون، نازنین بنیادی، رضا پهلوی، شیرین عبادی، مسیح علینژاد و عبدالله مهتدی اخیر متنی را با عنوان «منشور همبستگی و سازماندهی» منتشر کردهاند.
در داخل ایران نیز نزدیک ۲۰ تشکل مستقل صنفی و مدنی داخل ایران یک «منشور مطالبات حداقلی» منتشر کردند. نهادهای امضاکننده تحقق این خواستها را «اولین فرامین و نتیجه اعتراضات بنیادین مردم ایران» دانستند.
شب گذشته نیز وزارت اطلاعات ایران نیز با انتشار بیانیه خطاب به شهروندان درباره «توطئههای چندگانه برای انجام اقدامات تروریستی و خرابکارانه در شبهای منتهی به چهارشنبه ی آخر سال» هشدار داد.
وزارت اطلاعات در این بیانیه بازداشت دهها نفر از جمله «۲۱ نفر» در تهران و چندین نفر دیگر در مشهد و شهرهای غرب کشور را تایید کرده است.
این وزارتخانه در بیانیه خود نوشته نیروهای این نهاد امنیتی «در روزهای گذشته با بکارگیری انواع شیوه های ردیابی اطلاعاتی، امنیتی و فنی، موفق به شناسایی و بازداشت چندین تیم تروریستی و کشف انواع مواد و ابزارهای انفجاری، نارنجکهای دستی و خمپارههای دست ساز شدند.»
بنابر اعلام وزارت اطلاعات، در میان بازداشت شدگان، «عوامل سابقهدار» و «زندانیان آزاد شده» حضور دارند. این نهاد امنیتی نوشته در جریان یورشها و بازداشت افراد، «انواع مواد و ابزارهای انفجاری، نارنجکهای دستی» را ضبط کرده است.
به گزارش دیدبان، صالح نیکبخت وکیل خانواده مهسا امینی که امروز به دادسرای عمومی در زندان اوین تهران احضار شده بود با اتهام «تبلیغ علیە نظام» تفهیم اتهام شده است.
بر اساس این گزارش او پس از تفهیم اتهام با «قرار کفالت» تا زمان برگزاری جلسه دادگاه بە صورت موقت آزاد شده است.
گفته شده آقای نیکبخت بە دلیل «مصاحبە با رسانەهای خارج از ایران» تحت پیگرد قضایی قرار گرفتە است.
خانواده مهسا امینی در اوایل مهر ماه و همزمان با اعتراضات پس از کشته شدن دخترشان، از عاملان دستگیری شکایت کرده بودند.
ویدئوهای منتشر شده در فضای مجازی نشان میدهد در #چهارشنبه_سوری امسال، 23 اسفند 1401:
▫️مجموعا در حداقل 66 شهر کشور تجمعات مختلفی، به همراه شعارهای اعتراضی علیه جمهوری اسلامی یا روشن کردن آتش، رقص و یا پرتاب ترقه شکل گرفته است.
▫️در تهران، این تجمعات در حداقل 28 محله گزارش شده است.
▫️شهرهایی که در نقشه به رنگ قرمز در آمدهاند آنهایی هستند که در ویدئوهای منتشر شده از آنها، صدای شعارهای اعتراضی به گوش میرسد و شهرهایی که به رنگ زرد هستند به معنای آن است که ویدئوهای منتشر شده از آنها شامل روشن کردن آتش، رقص و یا پرتاب ترقه بوده است.
▫️اطلاعات فوق معمولا با انتشار ویدئوهای جدید به روز میگردند.
لینک خبرهای این تجمعات در وبسایت نمای انقلاب، با استفاده از فیلترهای تاریخ و دستهبندی و نام شهرها در دسترس است.
بیژن نوباوه، نماینده و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، از جزئیات طرح پیشنهادی «عفاف و حجاب» در گزارش کمیسیون فرهنگی مجلس خبر داد.
بر اساس گفته های این نماینده مجلس، طبق این طرح هفت ماده ای «که تمامی سران قوا با مواد پیشنهادی در آن موافقت کامل دارند»، زنانی که بدون روسری و پوشش مورد تایید حکومت جمهوری اسلامی در اماکن عمومی ظاهر شوند، ابتدا پیامک های اخطار ارسال می شود و در صورت تکرار، این زنان جریمه نقدی شده و خط تلفن و اینترنت شان مسدود خواهد شد.
به گفته آقای نوباوه، تمامی مواد این طرح «هوشمند و غیرحضوری است و هیچ برخورد فیزیکی در آن پیش بینی نشده است.»
#شیرین_عبادی، برنده ایرانی جایزه نوبل و از چهرههای سرشناس اپوزیسسیون ایران، چهارشنبه، ۲۴ اسفندماه، در یک سخنرانی در صحن پارلمان اروپا، در حمایت از معترضان داخل کشور تأکید کرد که جمهوری اسلامی «قابل اصلاح نیست» و معترضان خواستار #تغییر_حکومت هستند.
خانم عبادی در این سخنرانی گفت: «خواسته مردم این است که جمهوری اسلامی تغییر کند، چرا که این رژیم قابل اصلاح نیست. قانون اساسی کشور هم باید تغییر کند، با قانون اساسی فعلی هیچ نوع اصلاحاتی ممکن نیست.»
خانم عبادی که از نخستین امضاکنندگان منشور مهساست، سخنرانی خود را که مورد توجه و تشویق قرار گرفت با اشاره به #مهسا_امینی آغاز کرد که مرگش در بازداشت گشت ارشاد، جرقه اعتراضاتی را زد که پس از شش ماه همچنان ادامه دارد.
ساعاتی پس از انتشار خبر آزادی سپیده قلیان، فعال مدنی، از زندان اوین، حدود ۱۰ خودرو پر از ماموران لباس شخصی در جاده قم به اراک به خانواده سپیده قلیان حمله کردند و پس از درگیری با خانواده او، این فعال مدنی را بازداشت کردند.
دو شهروند عادی نیز که از صحنه ربایش سپیده قلیان فیلمبرداری کرده بودند، بازداشت شدند.
طبق گزارش خبرنگار ایراناینترنشنال، خانواده سپیده قلیان در برابر ماموران مقاومت کردند، اما این کنشگر گفت: «مامان نگران نباش، بگذار میرم، مگر میخوان چیکارکنن؟»
دو شهروند عادی هم که از صحنه ربایش سپیده فیلمبرداری کرده بودند، بازداشت شدند
پیشتر در روز چهارشنبه مهدی قلیان، برادر این فعال مدنی، در پستی اینستاگرامی خبر داد خواهرش پس از چهار سال و هفت ماه از زندان آزاد شده است.
سپیده قلیان روز چهارشنبه ۲۴ اسفند پس از آزادی از زندان، ویدیویی از خود در توییترش منتشر کرد که در آن، لحظاتی پس از آزادی مقابل زندان فریاد میکشید: «خامنهای ضحاک میکشیمت زیر خاک».
سازمان حقوق بشری عفو بینالملل در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر کرد نیروهای اطلاعاتی و امنیتی ایران را به ارتکاب «رفتارهای هولناک از جمله شکنجه، ضرب، شلاق، شوک الکتریکی، تجاوز و سایر خشونتهای جنسی» علیه نوجوانان گاه ۱۲ ساله که در جریان اعتراضات اخیر این کشور بازداشت شدهاند متهم کرده است.
عفو بینالملل به مناسبت گذشت شش ماه از اعتراضات بیسابقه ضدحکومتی در ایران که بعد از کشته شدن مهسا امینی در جریان بازداشت توسط گشت ارشاد شروع شد، از خشونت علیه کودکان در جریان اعتراضات و پس از آن گزارش میدهد.
در این گزارش آمده است: «تحقیقات ما روشهای شکنجه سپاه پاسداران، شبه نظامیان بسیج، پلیس امنیت عمومی و سایر نیروهای امنیتی و اطلاعاتی علیه پسران و دختران تحت بازداشت برای تنبیه و تحقیر آنها و گرفتن 'اعتراف' اجباری از آنها را فاش میکند.»
شاخه جوانان احزاب حاکم در دولت آلمان و همچنین شاخه جوانان حزب دموکرات مسیحی، بزرگترین حزب اپوزیسیون دولت، در بیانیهای مشترک که در اختیار هفتهنامه آلمانی «اشپیگل» قرار گرفته، خواستار حمایت دولت این کشور از «تغییر رژیم» در ایران شدند.
سازمان حقوق بشر ایران روز چهارشنبه، ۲۴ اسفند، اعلام کرد که طی دو ماه و نیم گذشته ۱۳۸ نفر در ایران #اعدام شدند. از این تعداد، اتهام ۸۸ نفر از این افراد مربوط به «مواد مخدر» بوده است.
به گزارش این سازمان، تنها طی دو هفته گذشته یعنی از ۱۰ تا ۲۴ اسفند تعداد ۲۹ زندانی یعنی بهطور متوسط روزانه دو نفر در زندانهای ایران به دار آویخته شدهاند.
سازمان حقوق بشر ایران از «رشد شدید» و فزاینده آمار اعدام در ایران نسبت به سالهای گذشته خبر داده و اعلام کرد که شمار اعدامشدگان در بازه زمانی یک ژانویه تا ۱۵ مارس در سالهای ۲۰۲۰، ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ به ترتیب ۶۷، ۷۲ و ۹۴ زندانی بوده است.
بنا بر اعلام این سازمان در همین بازه زمانی در سال ۲۰۲۰ چهار زندانی، در سال ۲۰۲۱، ۱۵ زندانی و در سال ۲۰۲۲، ۳۴ زندانی در ایران اعدام شدند.
در همین رابطه محمود امیری مقدم، مدیر این سازمان، روز پنجشنبه گفت: «افزایش شدید اعدامهای مرتبط با مواد مخدر از سال گذشته نشان میدهد که اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر تاثیر پایداری در آمار اعدامهای مواد مخدر نداشته است.»
هانا نویمان، از نمایندگان آلمان در پارلمان اروپا، روز پنجشنبه، ۲۵ اسفند، خبر داد که قطعنامه پارلمان اروپا در محکومیت #مسمومیت_مشکوک_دختران دانشآموز در ایران با اکثریت قاطع به تصویب رسید.
او در پیامی در این مورد نوشت که این قطعنامه خواستار تحقیق بینالمللی در مورد مسمومیتها؛ اعمال تحریمهایی در ارتباط با این مسئله؛ پشتیبانی از شهروندان ایرانی برای دور زدن محاصره اینترنتی؛ و دسترسی راحتتر ایرانیان به روادید ورود به اروپا شده است.
مسمومیت مشکوک دانشآموزان در ایران از نهم آذرماه در مدارس قم آغاز شد و با گسترش به مدارس عمدتاً دخترانه در دیگر شهرهای کشور هزاران دانشآموز را راهی بیمارستان کرد.
به گزارش وبسایت پارلمان اروپا، این قطعنامه از مقامات ایرانی میخواهد که تحقیقات سریع، شفاف و بیطرفانه در مورد مسمومیتها انجام داده و مسئولان آن را مورد بازخواست قرار دهند.
قطعنامه پارلمان اروپا همچنین از هیئت حقیقتیاب سازمان ملل متحد در مورد ایران میخواهد که تحقیقات مستقلی در مورد این حوادث انجام دهد.
مژگان افتخاری، مادر #مهسا_امینی با انتشار تصویری از دخترش که مرگ او در بند گشت ارشاد، جرقه اعتراضات ماههای اخیر را زد، او را «دختر ایران» نامیده است.
خانم افتخاری در پست خود این شعر را منتشر کرده است: «نازم به سر زلف تو ای دختر ایران، کز پرده برون رفت و بهم ریخت جهانی».
مارک روته، نخستوزیر هلند، پس از دیدار با مسیح علینژاد در ساختمان نخستوزیری در شهر لاهه، به ایراناینترنشنال گفت دولت هلند به طور قاطعانه به دنبال قرار دادن سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی است. او همچنین از مذاکره با اپوزیسیون ایران در آینده نزدیک خبر داد.
نخستوزیر هلند با اشاره به اینکه تروریست شناختن سپاه باید مورد موافقت بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا نیز قرار گیرد، بر عزم کشورش برای پیگیری این موضوع تاکید کرد.
مارک روته همچنین خاطرنشان کرد که در این دیدار درباره ارتباط دولت هلند با اپوزیسیون ایران نیز توافق حاصل شد و ابراز امیدواری کرد این تصمیم «در آینده بسیار نزدیک» اجرا شود.
مسیح علینژاد نیز در جمع خبرنگاران با تاکید بر اهمیت حمایت دولت هلند برای معترضان ایران گفت مردم ایران میدانند که میتوانند به جای ملاهای مرتجع برای هلند دوست و شرکای بهتر و قابل اعتمادتری باشند.
۴۶ نفر از مدیران حوزه های علمیه تهران در نامهای به ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، نسبت به سرعت گرفتن «برهنگی» و «انفعال مدیریتی» ابراز نگرانی کرده و خواستار جدیت در برخورد با «بیحجابی» شدند.
نویسندگان این نامه الزام به #حجاب_اجباری در قانون جمهوری اسلامی را راه رسیدن زنان «مقام خلافت الهی» دانسته و تاکید کردند «اگر قرار باشد امروز از قانون حجاب عقب نشینی کنیم، فردا دلیلی بر پافشاری بر سایر قوانین نداریم.»
از بین ۴۶ نفر امضا کننده این نامه تنها ۵ نفر مرد و باقی را زنان تشکیل میدهند.
در جریان اعتراضات سراسری پس از کشته شدن #مهسا_امینی بسیاری از زنان ایران در مکان های عمومی حجاب از سر برداشتند.
دیوان کیفری بینالمللی روز جمعه ۲۶ اسفند اعلام کرد که برای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، به اتهام مشارکت در «رُبایش کودکان اوکراینی» قرار بازداشت صادر کرده است.
در بیانیه دیوان لاهه آمده است که «پوتین به ارتکاب جنایات جنگی، به طور مشخص تبعید غیرقانونی جمعیت اوکراین (کودکان) و انتقال غیرقانونی جمعیت (کودکان) از مناطق اشغالی اوکراین به فدراسیون روسیه متهم است».
دیوان کیفری بینالمللی برای ماریا الکسیونا لوونا-بلووا، کمیسیر حقوق کودکان در دفتر ریاست جمهوری روسیه، نیز به دلیل اتهامهایی مشابه بهطور جداگانه حکم بازداشت صادر کرد.
پیوتر هوفمانسکی، حقوقدان لهستانی و رئیس دیوان کیفری بینالمللی، در یک سخنرانی تصویری تصریح کرد که حوزه اختیارات دیوان صدور حکم بازداشت است ولی اجرای آن به همکاری جامعه بینالملل بستگی دارد. این دیوان برای اجرای احکام خود نیروی پلیس ندارد.
محاکمه مقامهای روسیه در دیوان کیفری بینالمللی اساساً بعید به نظر میرسد چون مسکو این دیوان را به رسمیت نمیشناسد.
#حامد_بهداد، بازیگر، در حساب اینستاگرام خود نوشتهای از #کوروش_قاضیمراد، خوشنویس و طراح گرافیک را بازنشر کرد که در متن آن آمده: «رفقا، دوستان، عزیزانم این روزا مراقب عکسا و فیلماتون باشین.
عزیزان بسیاری از دست دادیم. فرزندان زیادی هنوز در بند داریم. میدونین چی میگم.
خوبباشین، #سال_نو
داره میاد ولی حواستون باشه اون خانوادهها امسال بدترین و وحشتناکترین سال عمرشونه.»
امیر رئیسیان، از وکلای توماج صالحی در توییتی از قول رزا اعتماد، وکیل دیگراین زندانی سیاسی گفته که حال عمومی او که در جریان اعتراضات سراسری بازداشت شد، مساعد است.
آقای رئیسیان در این توییت گفته: «پنج شنبه خانم رزا اعتماد، دیگر وکیل توماج صالحی آخرین ملاقات خود را در سال جاری با او داشت و براساس اعلام ایشان، حال عمومی موکل خوب است و توماج سال خوبی را برای همه هموطنان آروز کرده است.»
این توییت آقای رئیسیان را حسابهای رسمی توییتر توماج که گفته میشود در اختیار معتمدان آقای صالحی است بازنشر کردهاند.
احمد خاتمی، عضو هیاترییسه مجلس خبرگان در واکنش به خیزش انقلابی مردم گفت: «در طول ۴۴ سال شاید روزهایی به سختی این ۱۰۰ روز اغتشاش نداشتیم، خیلی شیطنت کردند.»
او افزود: «منظور از زن زندگی آزادی آنان، عریانی و مبارزه با حجاب است.»
سازمان حقوقبشری ههنگاو «گزارشی آماری از وضعیت حقوق بشر در کردستان» در سال ١٤٠١ ارائه داد که در آن به بازداشت بیش از ۸۰۰۰ شهروند، ۶۶ مورد اعدام، ۱۳۲ مورد کشتار شهروندان عادی و صدور حکم برای ۲۰۷ فعال کرد اشاره شده
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران در بیانیه نوروزی خود به حکومت هشدار داد «در صورت برآورده نشدن مطالبات حداقلی خود، خیابان همچنان میعادگاه معلمان خواهد بود و خود را برای اردیبهشت ۱۴۰۲ مهیا خواهیم ساخت».
«ارغوان جامِ عقیقی به سمن خواهد داد، چشمِ نرگس به شقایق نگران خواهد شد»
یاد جاویدنامها سینا ملایری، سارینا اسماعیلزاده، سپهر اعظمی، ساسان باقری، ستاره تاجیک، سیاوش محمودی، سعید محمدی از کشتهشدگان اعتراضات گرامی باد.
پس از چندین جلسه، سرانجام شورایعالی کار در آخرین روز سال میزان افزایش حداقل دستمزد کارگران در سال آینده را «۲۷ درصد» اعلام کرد.
بر اساس گزارش رسانههای ایران، با احتساب این میزان افزایش، حداقل #دستمزد_کارگران در سال ۱۴۰۲ به رقم ۵ میلیون و ۳۰۸ هزار تومان میرسد.
پیشتر گزارشهای منتشرشده از حاشیه جلسات شورای عالی کار نشاندهندهٔ اختلاف شدید میان اعضای شورا بود.
پس از توافق اخیر میان نمایندگان دولت، کارفرمایان و کارگران نیز علی خدایی نماینده کارگران در شورای عالی کار اعلام کرد که تن دادن به این نرخ افزایش دستمزدها «بهمنزلهٔ راضیبودن گروه کارگری از نظر قلبی نیست.»
گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران میگوید اقدامات جمهوری اسلامی ایران در نقض حقوق بنیادین مردم این کشور میتواند مصداق «جنایت علیه بشریت» باشد.
جاوید رحمان روز دوشنبه ۲۹ اسفند دز گزارشی به شورای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در سرکوب اعتراضات شش ماه اخیر ۷۱ کودک را کشت، عامدانه پستان، اندام جنسی و چشمان دختران معترض را هدف قرار داد و در ۹۰ روز نخست از سال جاری میلادی، ۱۴۳ تن را اعدام کرد.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران افزود تعدد موارد قتل و شدت عمل در بازداشتهای بهدور از موازین بینالمللی، ناپدیدسازی قهری، شکنجه، تجاوز، خشونت جنسی و آزار معترضین جزو اعمالی است که میتواند ذیل «جنایت علیه بشریت» تعریف شود.
جاوید رحمان در مورد مرگ #مهسا_امینی، دختر ۲۲ سالهای ایرانی که شهریور امسال در سفر با خانواده به تهران از سوی مأموران پلیس امنیت اخلاقی بازداشت شد و ساعاتی بعد جان باخت، گفت شواهدی در دست دارد که نشان میدهد مهسا بر اثر ضربوشتم مأموران دولتی جان خود را از دست داد.
الکساندر شالنبرگ، وزیر امورخارجه اتریش با انتشار توئیتی نوشته است که در گفتوگویی صریح و شفاف با وزیرامورخارجه ایران، خواهان:« پایان سرکوب اعتراضات مسالمت آمیز، احترام کامل به حقوق زنان، آزادی همه زندانیان سیاسی و همکاری کامل با آژانس هستهای شده است.»
آقای شالنبرگ توافق ایران با عربستان را هم «گام مهمی برای تنش زدایی از منطقه» دانسته است.
در روایت رسانههای حکومتی ایران مکالمه وزاری خارجه دو کشور در راستای تقدیرامیر عبداللهیان از میزبانی وین برای مذاکرات هستهای عنوان شده است.
اندرو انگلند سردبیر خاورمیانه فایننشنالتایمز که به تازگی از ایران برگشته در مصاحبهای گفت: «اولین چیزی که در تهران به چشم میآید زنانی است که حجاب ندارند.» به گفته او «حالا بسیاری از زنان هیچ شکلی از حجاب بر سر ندارند که میتوان آن را شکل عمومی از نافرمانی مدنی توصیف کرد.»
وزیر خارجه ایران خواهان رعایت حقوق بشر در فرانسه شده و سرکوب اعتراضات اخیر علیه تغییر قوانین بازنشستگی را محکوم کرده است.
حسین امیرعبداللهیان دولت فرانسه را به «اجتناب از توسل به زور علیه مردم» دعوت کرده است.
مقامهای ایرانی معمولا در پاسخ به انتقادهای حقوق بشری از عملکرد خود به مواردی از نقض حقوق بشر در کشورهای غربی اشاره میکنند و سخنگوی وزارت خارجه ایران پیشتر از سیاستمداران غربی خواست مانند نمایش اتحاد با زنان ایرانی، از معترضان فرانسوی هم حمایت کنند.
ابعاد خشونت حکومتی و نقض آزادیهای شهروندان ایرانی قابل مقایسه با تحولات جاری در فرانسه نیست.
نغمه مرادآبادی، نوازنده تار در ایران، در یک ویدیو اعلام کرد که ویدیویی که پیشتر از خود در حال نواختن ملودی موسیقی رقص دختران اکباتان منتشر کرده بود، فقط برای «شادی مخاطبانش بوده است و قصد حمایتی از کسی را نداشته است.»
او از رسانههایی که ویدیوی او را با تیتر حمایت از دختران اکباتان منتشر کرده بودند، گلایه کرده است.
مشخص نیست خانم مرادآبادی در چه شرایطی این ویدیو را که بسیاری آن را مصداق «اعتراف اجباری» میدانند، ضبط کرده است. از دختران اکباتان هم که پس از انتشار گسترده ویدیوی رقصشان گزارش شده بود به مدت کوتاهی بازداشت بودند، ویدیویی منتشر شد که در آن از کاری که کرده بودند اظهار ندامت کردند.
بعد از انتشار ویدیوی رقص دختران اکباتان در شبکههای اجتماعی بسیاری از دختران و پسران در نقاط مختلف ایران و کشورهای دیگر با انتشار ویدیوی رقص خودشان، نواختن ساز، دوچرخهسواری بدون روسری یا اسکیتبازی حمایت خود را از دختران اکباتان اعلام کردند.
براساس گزارشها وزارت بهداشت ایران تعداد شهرهایی که شیوع کرونا در آنها در وضعیت قرمز و بسیار پر خطر قرار دارد را از ۱۰ به ۱۳ شهر افزایش داده است.
در همین حال تعداد شهرهایی که در وضعیت پرخطر بوده و با رنگ نارنجی مشخص میشوند نیز از ۳۳ به ۴۸ شهر رسیده است.
با این حال تعداد شهرهای نسبتا پرخطر کاهش یافته و از ۱۹۸ به ۱۹۴ شهر در ایران رسیده است.
در پی حمله تلافیجویانه آمریکا علیه مواضع گروههای نزدیک به ایران، تنش در سوریه میان گروههای نزدیک به ایران و نیروهای آمریکایی شدت گرفته است.
خبرگزاری رویترز میگوید یک گروه حامی ایران در سوریه اعلام کرده است که برای پاسخ به حمله اخیر آمریکا علیه مواضع این گروه «بازوی بلندی دارد.»
این بیانیه که از سوی «کمیته مشاوره ایرانی در سوریه» آمده است حملات آمریکا چندین نیروی مسلح را کشته و مجروح کرده اما از تابعیت تلفات خود اطلاعاتی نداده است.
حسن کرمی، فرمانده یگانهای ویژه فراجا (فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی) گفته «چشم انداز ما برای پوشش مقابله با ناآرامیها و تحرکات احتمالی دشمن حداقل ۴۰۰ شهر و منطقه در کشور است.»
او گفته برای این که بتوان همزمان این «۴۰۰ نقطه» را در کشور پوشش داد، ظرفیت نیروها در سال جاری (۱۴۰۲) باید دوبرابر افزایش پیدا کند.
حسن کرمی همچنین با اشاره به اعتراضات اخیر در کشور گفته: «ابر فتنه» اخیر را با نام عملیات «لبیک یا زینب(س) با پیروزی پشت سرگذاشتیم و آنها نتوانستند به اهداف خود برسند.»
فرانک مولن، سفیر هلند در ایران، در یک رشته توییت عکسهایی از تهرانگردی به همراه سفیران بریتانیا و دانمارک و همسرانشان در تهران منتشر کرده است که در یکی از عکسها همسران آنها بدون رعایت حجاب اجباری دیده میشوند.
سفیر هلند با انتشار این عکسها تو ضیح داده که از تعطیلات نوروز برای عادت دیرین پیادهروی در خلوتی طولانیترین خیابان ایران استفاده و ۱۸ کیلومتر از جنوب به شمال پیادهروی کردند.
انتشار این عکس واکنشهایی را در شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است. بعضی میگویند «حالا ارزشیها باز به سفارتهای این کشورها حمله میکنند» و بعضی دیگر این را نشانه تغییر رویکرد سفیران کشورهای اروپایی به مسئله حجاب در ایران به دلیل اعتراضات سراسری اخیر دانستهاند.
پیش از این چادر سر کردن سفیر سوئیس در سفر به قم با انتقادهای گستردهای روبرو شده بود.
در مجموعه عکسی که آقای مولن منتشر کرده است، تصاویری از تهران دیده میشود و در یکی دیگر از عکسها همسران آنها از کلاه استفاده کردهاند.
نشست تورنتو: «جایی برای ناامیدی نیست»
تعدادی از شخصیتهای مخالف جمهوری اسلامی از جمله شاهزاده رضا پهلوی، مسیح علینژاد، حامد اسماعیلیون، نازنین بنیادی، وعبدالله مهتدی در نشستی مشترک در تورنتو با عنوان «همبستگی پلی برای آزادی» شرکت کردند و درباره آینده ایران و جریان اعتراضان مخالف جمهوری اسلامی سخنرانی کردند.
این جمع پیش از این به همراه شیرین عبادی «منشور همبستگی» را منتشر کرده بودند.
در «منشور همبستگی» بر حکمرانی دموکراتیک، حقوق بشر، کرامت انسانی، عدالت، صلح، پایداری محیط زیستی و شفافیت اقتصادی تاکید شده است. یکی از موارد مشخص مورد نظر این منشور «انحلال سپاه» است.
حسین جلالی، نماینده رفسنجان در مجلس ایران جزئیاتی از جرایم در طرح موسوم به «عفاف و حجاب» را اعلام کرده که براساس آن جرایم مالی از «۵۰۰ هزار تومان تا سه میلیارد تومان، ابطال گواهینامه رانندگی و ابطال پاسپورت» بخشی از این جرایم است.
او با اشاره به این که در این طرح هیچ «تقابل فیزیکی» وجود ندارد، گفته که در «سلبریتیها و کسانی که کانال، وبگاه و عضو بالا دارند، ممنوعیت استفاده از اینترنت در نظر گرفته شده است.»
این در حالی است که در اسفند ماه سال گذشته (۱۴۰۱)، احمد نادری،عضو هیات رئیسه مجلس ایران گفته بود که «طرح پیشنهادی برخی نمایندگان درباره حجاب هنوز وارد روند بررسی مجلس نشده است.»
در مقابل تلاشهای حکومت برای تحمیل حجاب، بخش قابل توجهی از زنان و دختران در ایران در برابر پوشیدن این حجاب اجباری مقاومت میکنند و عملا آن را نادیده میگیرند.
حساب کاربری «۱۵۰۰ تصویر» در توئیتر که تصاویر و اخبار اعتراضات مردم ایران را پوشش میدهد، با هشدار قبلی تصاویری «بسیار دردناک» و دیدهنشده از جانباختگان و زخمیهای اعتراضات #زن_زندگی_آزادی را منتشر کرد.
«۱۵۰۰ تصویر» روز شنبه پنجم فروردین اعلام کرد که این صفحه قرار است «محتوای بسیار دردناکی را برای ثبت در تاریخ» منتشر کند و به کسانی که «آزار» میبینند پیشنهاد کرد برای مدتی این صفحه را دنبال نکنند.
چند ساعت پس از این هشدار انبوه اسناد و تصاویر از صحنههای جانباختن برخی معترضان و جزئیات زخمهای شماری دیگر منتشر شد؛ تصاویری که به دلیل آزاردهندهبودن، رادیوفردا امکان بازنشر اغلب آنها را ندارد.
شوک تورمی پایان سال؛ تورم نقطهبهنقطه به ۶۴ درصد رسید
بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی بانک مرکزی، تورم نقطه به نقطه در پایان سال گذشته به ۶۳.۹ درصد افزایش پیدا کرده است.
محمد نعیمینژاد، معاون دادستان در یزد درباره ماجرای درگیری بر سر حجاب در باغ دولتآباد یزد، با رد روایتهای منتشر شده از سوی زن تذکردهنده حجاب و حامیانش، اعلام کرده که «مراتب قانونی امر به معروف» رعایت نشده است.
مسئولان حکومتی ایران از تذکر به زنان برای رعایت پوشش مورد نظر حکومت در اماکن عمومی اغلب به عنوان «امر به معروف» یاد میکنند.
آقای نعیمینژاد میگوید افراد درگیر در این حادثه از «تذکر زبانی» فراتر رفتهاند و با افرادی که روسری به سر نداشتهاند، به طور فیزیکی درگیر شدهاند. او ادعای زن تذکردهنده حجاب را «ناقص و مصادره به مطلوب» توصیف کرده و گفته است که او و دو زن دیگر از حیطه قانونی خود فراتر رفتهاند.
وزیران امور خارجه ایران و عربستان سعودی برای دومین بار در یک هفته گذشته با یکدیگر گفتوگو کردند.
بنا بر اعلام وزارت امور خارجه ایران، حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در تماس تلفنی روز یکشنبه درباره دیدار آتی با یکدیگر گفتوگو کردند.
به گزارش خبرگزاریهای ایران، آقای امیرعبداللهیان و فیصل به فرحان قصد دارند در ماه رمضان دیدار کنند.
بازگشایی سفارتخانه های دو کشور از دیگر موضوع های مورد بحث بود.
وزیران خارجه ایران و عربستان چهارشنبه گذشته هم تماس تلفنی داشتند.
دو کشور با میانجیگری چین قصد دارند روابط دیپلماتیک را پس از ۷ سال از سر بگیرند.
سازمان عفو بینالملل در گزارش سالانه خود که روز سهشنبه، هشتم فروردینماه منتشر شد از کشورهای جهان به دلیل اتخاذ رویکردی دوگانه در مقابل نقض #حقوق_بشر انتقاد کرد.
در این گزارش از جمله به سرکوب بیرحمانه مخالفان حکومتها در سراسر جهان و همچنین در ایران پرداخته شده و آمده است که مقامات ایران قیام بیسابقه مردم علیه دههها سرکوب را با گلوله جنگی و با اعمال غیرقانونی زور پاسخ دادند.
سازمان عفو بینالملل همچنین ضمن تحسین از پاسخ قاطع غرب به تجاوز روسیه به اوکراین، تضاد آن با فقدان اقدامی معنادار در مورد نقض حقوق بشر توسط برخی از متحدان غرب از جمله اسرائیل، مصر و عربستان سعودی را تاسفبار خواند.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد گفت براساس نظرسنجی پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات، ۸۰ درصد از پاسخدهندگان به الزام به رعایت حجاب اعتقاد داشتند. این در حالی است که براساس نظرسنجی این نهاد در سال ۱۳۹۴، موافقان حجاب حدود ۶۰ درصد بودند.
در حالی وزیر ارشاد جمهوری اسلامی از آمار بالای موافقان به حجاب میگوید که در شش ماه اخیر و بعد از اعتراضات در ایران، بسیاری از زنان و دختران حجاب اجباری را کنار گذاشتند.
گزارشهایی از انتقال زانیار تندرو، معترض اهل پیرانشهر که در جریان اعتراضات بر اثر شلیک گلوله بینایی چشم راست خود را از دست داده بود، به کمپ پناهجویان در ترکیه منتشر شده است.
کردپا نوشته است که زانیار توسط پلیس یونان به پلیس ترکیه تحویل داده شده و در کمپ پناهجویان موغلا از دسترسی به درمان محروم است.
این آژآنس خبررسانی به نقل از یکی از نزدیکان زانیار آورده است که زانیار تندرو که به همراه پدرش با قایق پناهجویان در آبهای یونان برای درمان عازم اروپا شده بود، در تاریخ پنجم فروردینماه، قایق حامل پناهجویان به دلیل خراب شدن موتور در آبهای یونان مانده بودند و پس از ٢٤ ساعت پلیس یونان آنان را به پلیس ترکیه تحویل داده است.
ویدیویی از زانیار در قایق منتشر شده بود که در آن از وضعیت نامساعد خود، و نداشتن دسترسی به آب، غذا و دارو میگفت.
بنابر آخرین گزارش، زانیار و پدرش سپس توسط پلیس ترکیه بازداشت و به کمپ پناهجویان در استان "موغلا" ترکیه منتقل شدهاند. این در حالی است که زانیار به دلیل عدم دسترسی به درمان و دارو در وضعیت نامناسبی به سر میبرد.
وزارت کشور حکومت ایران شش ماه بعد از مرگ مشکوک مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و پلیس بدحجابی، در بیانیهای رسمی اعلام کرده است که «درباره حجاب عقب نشینی نمیکنیم».
مرگ مهسا امینی در جریان بازداشت توسط پلیس بدحجابی در ایران به یکی از بزرگترین و متصلترین اعتراضات سراسری در تاریخ جمهوری اسلامی ایران منجر شد و در انقلابی که از سوی عدهای انقلاب زنان ایران نام گرفت، دهها هزار نفر دستگیر شدند و زندانی شدند و دست کم چهار نفر اعدام شدند، ابتدا حجاب اجباری و بعد اصل نظام جمهوری اسلامی ایران هدف معترضان قرار گرفت.
در حال حاضر اگرچه اعتراضات به هیچ وجه مثل ماههای اول این دوره از ناآرامیها نیست، زنان زیادی کماکان با چالش کشیدن حجاب اجباری به شکل قابل توجهی به خواسته حکومت برای پوشاندن مو و سر خود پشت میکنند.
غلامرضا گیلچالانی، فرماندار ماسال گفت نانواییها، هتلها، داروخانهها، ادارات، صنوف و رستورانها حق ارائه خدمت به افرادی که «کشف حجاب» کردهاند، ندارند.
او افزود: «دمای هوا پایین است شاهد بیحجابی هستیم، اگر چارهای اندیشیده نشود، در فصل تابستان وضعیت اسفبارتر میشود.»
ویدیوی حمله یک مرد با ماست به دو زن که یکی از آنها روسری به سر نداشت، در شبکههای اجتماعی واکنشهای گسترده به دنبال داشته است.
در این ویدیو دیده میشود که مردی در یک مغازه در مشهد پس از گفتگو با دو زن، سطل ماست را روی سر آنها خالی میکند.
گروهی از کاربران شبکههای اجتماعی درباره این ویدیو نوشتهاند که منتظرند ببینند دولت با این شخص چه برخوردی میکند.
کاربری نوشته است: « گاهی اسید پاش، گاهی ماست پاش، گاهی با اسلحه، گاهی با مسمومیت، گاهی اعتراف اجباری، گاهی اعدام و اما عدالت همواره در مجازات مردمی است که به دنبال اعتراض، کشته و کور و زندانی میشوند»
شماری از کاربران به اعلامیه اخیر وزارت کشور در مورد حجاب اشاره کرده و گفتهاند که این عمل در واقع نتیجه همان اعلامیه است و به چنین افرادی جرات داده است.
وزارت کشور ایران چند روز پیش در بیانیهای رسمی اعلام کرد که «درباره حجاب عقب نشینی نمیکنیم.»
شماری از کاربران حمایت مردان حاضر در مغازه را از زنان ستودهاند.
یک زن پرستار در شهر قم برای سرپیچی از رعایت حجاب اجباری به حبس و شلاق محکوم شده است.
مریم بنیرضی برای «کشف حجاب» به ۱۰ روز حبس محکوم شده و برای «اخلال در نظم عمومی» هم به ۸ ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است. علاوه بر این او برای «جریحه دار نمودن عفت عمومی» هم به ۷۴ ضربه شلاق دیگر محکوم شده است.
دادگاه همچنین برای «تکمیل مجازات» او را به دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم کرده است.
انتشار ویدئویی از خانم بنیرضی در آذر ماه سال گذشته خبرساز شد. این ویدئو او را هنگام مراجعه به بانک بدون روسری نشان میداد.
فردی که ویدئو را ضبط میکرد روی ویدئو گفت با وجود «تذکر»، این خانم همچنان حاضر به حجاب گذاشتن نشده و کارکنان بانک هم به طور عادی به او خدمات ارائه دادهاند.
گروهی از بازداشتشدههای اعتراضات اخیر در ایران، چند ماه پس از آزادی در شبکههای اجتماعی از پس ندادن اموالی که در هنگام دستگیریشان ضبط شده است، خبر دادهاند.
🔺میلاد فدایی اصل که خودش و همسرش، صبا شعردوست در جریان بازداشتهای وسیع دستگیر شده بودند در توییتی از پس ندادن وسایلشان گلایه کرده و خطاب به دستگاههای امنیتی نوشته است: «لپتاپ و هارد و موبایلمون بیشتر از خودمون حبس کشیدند. پس بدید لطفا. پول نیست دوباره بخریم.»
🔺موضوع ضبط و پس ندادن وسایل شخصی از قبیل مویایل، لپتاپ، گیرنده ماهواره، هارد دیسک و کامپیوترهای شخصی حتی همراه با نمایشگر (مانیتور) سالها از جمله مواردی است که زندانیان سیاسی آزادشده و پیشین در مورد آن نوشتهاند اما جهش قیمتها در پی افزایش چند برابری نرخ ارز موجب شده تا بسیاری از آنها که وسایلشان به آنها پس داده نشده، تا ماهها وسایلی که برای گروهی از آنها حکم ابزار کار و گذران زندگی بوده است را در اختیار نداشته باشند و نتوانند جایگزینی هم برای آن تهیه کنند.
حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو هیات رئیسه مجلس ایران گفته است اگر قوه قضائیه تا ۱۴ فروردین راهکارهای لازم برای «خلاء های قانونی در بحث ایجابی و یا سلبی حجاب» ارائه ندهد، طرح نمایندگان در این مورد را در دستور کار مجلس قرار میدهیم.
او گفته در گزارش کمیسیون فرهنگی مجلس در مورد «عفاف و حجاب» که روز ۲۳ فروردین در مجلس قرائت شد، از قوه قضائیه خواسته شد تا ظرف سه هفته راهکارهایی در این مورد ارائه دهد، که این مهلت در ۱۴ فروردین به اتمام میرسد.
وزارت کشور ایران دو روز پیش با انتشار بیانیهای بر سختگیری برای تحمیل حجاب به زنان و دختران تاکید کرد.
در بیانیه وزارت کشور آمده: «هیچ گونه عقبنشینی یا تساهل در اصول و احکام دینی و ارزش های سنتی صورت نگرفته و نخواهد گرفت و حجاب به عنوان یک ضرورت شرعی غیر قابل تردید همواره از اصول عملی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.»
اطلاعات رسیده به رادیو فردا حاکی است که چند استاد دانشگاه هنر تهران به دلیل حمایت از #اعتراضات_سراسری علیه جمهوری اسلامی از دانشگاه اخراج شدند.
🔸بر اساس این اطلاعات، نام این استادان محمدحسین عماد، حمید شانس، ایمان افسریان، پویا آریانپور، بیژن غنچهپور و رسول اکبرلو است که در رشته مجسمهسازی در این دانشگاه به تدریس میپرداختند.
🔸در جریان اعتراضات سراسری ایران، دانشگاههای کشور یکی از کانونهای اصلی اعتراضات بود و بسیاری از دانشجویان بازداشت شدند یا محدودیتهایی برای تحصیل آنان به وجود آمد.
🔸دانشجویان مجسمهسازی دانشگاه هنر در یک اقدام گروهی اعلام کردند که تا زمانی که دانشجویان بازداشت و یا ممنوعالورود هستند، به سر کلاس نخواهند رفت.
🔸تعدادی از استادان مجسمهسازی هم با انتشار بیانیهای از این اقدام دانشجویان حمایت و از حضور در کلاسها خودداری کردند.
۴۴ سال قبل در چنین روزی، یعنی دوازدهم فروردین سال ۵۸ رایگیری برای نظام حکومتی ایران انجام شد و در پایان اعلام شد که بیش از ۹۸ درصد از رای دهندگان به «جمهوری اسلامی»، رای «آری» دادند.
سالروز این رفراندوم امسال چهره تازه به خود گرفته است. کاربران شبکههای اجتماعی در سایه اعتراضات سراسری اخیر در ایران، واکنشهای زیادی به این رویداد داشتند.
در حالی که حامیان حکومت ایران، از این روز به عنوان «عید و روز پیروزی» یاد کردهاند، شماری از کاربران هشتگ نه به جمهوری اسلامی را به راه انداختهاند.
یکی از کاربران نوشته است: «نه به جمهوری اسلامی را فریاد خواهیم زد، فریادی که ۴٣ سال در گلویمان خشکیده، زخمی که هنوز خونریزی میکند، آتش این انقلاب از درون ما زبانه میکشد.»
کاربر دیگری نوشته است: «استقرار جمهوری اسلامی با انتخابات و از طریق صندوق رای صورت گرفت، از شکل نظام تا تصویب قانون اساسی و تاسیس مجلس و... امروز هم راه حل مسائل جمهوری اسلامی ایران، صندوق رای است، نه خیابان.
محمدکاظم آلصادق، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق اعتراضات در کشورش را به گروههای کرد عراقی نسبت داده است.
🔹رسانههای ایران اظهارات آقای آلصادق را در سفر به اقیلم کردستان نقل کرده اند که بر اساس گزارشها گفته «ناآرامیهای اخیر در ایران بهدلیل نفوذ عناصر کرد مخالف از اربیل صورت گرفت و دستگاههای امنیتی ما یک هسته تروریستی را در ایران منهدم کردند که نقشه بزرگی در سر داشتند و این تیم نیز از اربیل راهاندازی شده بود».
🔹اعتراضات در ایران از اواخر شهریور ماه پس از آن آغاز شد که مهسا امینی شهروند ۲۲ ساله در زمان بازداشت توسط گشت ارشاد به اغما رفت و سپس درگذشت.
🔹همزمان با گسترش اعتراضات در ایران از جمله در مناطق کردنشین، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دفعات اهدافی را در اقلیم کردستان هدف حملات نظامی قرار داد که با اعتراض دولت مرکزی عراق مواجه شد.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی، در مراسم «نمایشگاه بینالمللی قرآن» از خودداری زنان ایران برای پوشیدن حجاب اجباری انتقاد کرد و آن را «بازگشت به برهنگی» خواند. او گفت: «بازگشت به برهنگی و کشف حجاب مصداق ارتجاع است و ملت ایران مقابل ارتجاع میایستد.»
عباس عبدی، تحلیلگر و فعال سیاسی اصلاحطلب، با انتقاد از رویکرد فعلی طرفداران #حجاب_اجباری در جمهوری اسلامی، قانون کنونی مربوط به الزام رعایت حجاب شرعی در کشور را «غیرقابل اجرا» و «غیرممکن» دانست.
🔸این فعال سیاسی باسابقه در یادداشتی که روز دوشنبه در روزنامه اعتماد، چاپ تهران، منتشر شد تأکید کرد: «طرفداران حجاب اجباري توجه ندارند كه مجموعه گزارههاي آنان در دفاع از اجباري يا قانوني بودن اين رفتارها به بنبست رسيده و همين بنبست است كه كار را به اين مرحله رسانده است».
🔸او همچنین تمام اقدامات حکومت در مواجهه با مسئله حجاب را «واجد نوعی تناقض» خوانده که از يك سو حل این «وضعیت چالشی» را سخت ميكند و از سوی دیگر، با دامن زدن به ابعاد این چالش به «منشأ ناآرامی» مبدل شده است.
🔸در ادامه این یادداشت آمده که با همه این اوصاف، یک مسئله «قطعی» است: «اینکه قانون کنونی [حجاب] غیرقابل اجرا است» و مادامی که حکومت نخواهد این واقعیت را بپذیرد «هیچ اتفاق مثبتی رخ نخواهد داد».
🔸این نوشته آقای عبدی پس از آن منتشر میشود که بهویژه در دو هفته اخیر، تهدیدهای حکومت علیه معترضان به حجاب اجباری شدت گرفته است.
دبیر كمیسیون فرهنگی مجلس میگوید «قوه قضاییه، نیروی انتظامی، وزارت كشور، شورای امنیت ملی، شورای فرهنگ عمومی و مجلس شورای اسلامی» برای اجرای «قانون عفاف و حجاب و زیست عفیفانه» به توافق رسیدهاند.
🔹حسین جلالی به رادیو دولتی گفت: «این طرح كه بزودی اجرایی میشود درباره هفت گروه تدوین شده است.»
🔹«این هفت گروه شامل داخل وسایل نقلیه اعم از خودرو و قطار و هواپیما و مترو، اماكن، مراكز و موسسات آموزشی، كف خیابانها، تفرجگاهها و پاركها، فضای مجازی شامل سلبریتیها و ورزشكاران و هنرمندان، فرودگاهها و ترمینالها و سازمانهای دولتی میباشد.»
خواهر جواد حیدری، از کشتهشدگان اعتراضات در قزوین، از بازداشت یکی از برادرانش، روحالله خبر داد.
او در پستی اینستاگرامی نوشت: «پس از کشتن جواد برادرم، چندین هفته بازداشت برادرانم محمد و حجت و مصطفی، اخراجم از محل کار، صدور قرار بازداشت برای سایر اعضای خانواده و… امروز صبح روحالله برادر دیگرم را بدون هیچ دلیلی بازداشت کردهاند و پاسخی به خانواده نمیدهند. و اما ما باز هم دست از دادخواهی برنخواهیم داشت…»
فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، پیشتر از اخراج خود از کار خبر داده و گفته بوود این اتفاق در حالی افتاده که از او در سال گذشته و در تابستان امسال به عنوان «کارمند نمونه» تقدیر شده بود.
جواد حیدری از اولین کشتهشدگان اعتراضات گسترده در ایران بود. او ۳۱ شهریور در نزدیکی پارک ملت قزوین، خیابان حکمآباد مورد اصابت گلوله قرار گرفت و بعد از چند ساعت به دلیل شدت جراحات و عدم رسیدگی پزشکی جان باخت.
شماری از کاربران توییتر ساعت ۱۰ شب ۱۴ فروردین به وقت ایران در حمایت از زانیار تندرو توفان توییتری به راه انداختند. زانیار معترض ۱۸ سالهای است که در پیرانشهر از ناحیه سر و چشم مورد اصابت گلوله قرار گرفته و به قصد درمان از ایران خارج شده است.
کاربران شبکههای اجتماعی به فارسی و انگلیسی #زانیار_تندرو و ZanyarTondro# را توییت کردند و خواستار حفظ جان و بینایی او شدند. در پوسترهایی که در حمایت از او منتشر شده تصویر او در قایق دیده میشود که نمادی از تصاویری است که از او در قایق پناهجویان منتشر شد. در یکی از این پوسترها از زانیار با عنوان «قهرمانی در خطر نابینایی» یاد شده است.
انتشار تصاویری از زانیار در قایق، که میگفت از دسترسی به دارو و حتی غذا و آب محروم است، موجب همدلی کاربران بسیاری شد. سپس گزارش شد که او به کمپ پناهجویان در ترکیه منتشر شده است.
کردپا نوشته است که زانیار توسط پلیس یونان به پلیس ترکیه تحویل داده شده و در کمپ پناهجویان موغلا از دسترسی به درمان محروم است.
تصویر این پست بخشی از پوستری است که در شبکههای اجتماعی در حمایت از زانیار منتشر شده است.
سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی ضمن اشاره به گذشت دویست روز از آغاز اعتراضات سراسری در ایران نوشت مشخصات ۵۳۷ تن از کشتهشدگان خیزش انقلابی را ثبت کرده است. این سازمان اضافه کرد در همین مدت دستکم ۳۰۹ تن در زندانهای ایران با اتهامهای مختلف اعدام شدند.
در واکنش به انتقادها به حضور نداشتن احزاب و گروههای مختلف در ائتلاف مخالفان جمهوری اسلامی، رضا پهلوی از احتمال پیوستن چهرههای جدید به این گروه خبر داده است.
شاهزاده رضا پهلوی در توییترش نوشت: پس از شنیدن نقدها و نظرات کسانی که احساس میکردند صدایشان در منشور و گروه همبستگی بازتاب نیافته، هفته گذشته، نامه و نامهای پیشنهادی آنها را به گروه منتقل کردم. باور دارم که منشور و گروه با اضافه شدن چهرههای جدید بهتر میتوانند تکثر سیاسی جامعه ایران را بازتاب دهند.
شش نفر از چهرههای سرشناس مخالف جمهوری اسلامی در اسفند ۱۴۰۱ متنی را با عنوان «منشور همبستگی و سازماندهی» منتشر کردند.
حامد اسماعیلیون، نازنین بنیادی، رضا پهلوی، شیرین عبادی، مسیح علینژاد و عبدالله مهتدی اولین امضاکنندگان این متن هستند.
این منشور ۱۷ بند دارد. در نخستین بند این منشور بر ضرورت «تعیین نوع حکومت از طریق همهپرسی و استقرار یک نظام دموکراتیک سکولار (بر مبنای اصل جدایی دین از حکومت)» تاکید شده است.
بعد از انتشار این منشور انتقادهایی به آن شد که دربرگیرنده نظرات همه اقشار و نظرات سیاسی نیست.
رهبر جمهوری اسلامی، سهشنبه ۱۵ فروردین، درباره #حجاب_اجباری، گفت که «حجاب محدودیت شرعی و قانونی» بوده و به ادعای او، «کشف حجاب، حرام شرعی و سیاسی است».
🔸#علی_خامنهای که در هفتههای اخیر درباره رعایت نکردن حجاب اجباری از سوی دختران و زنان ایرانی سکوت کرده بود، در دیدار روز ۱۵ فروردین با مسئولان نظام جمهوری اسلامی، موضع صریحی گرفت و مخالفت با حجاب اجباری را به «دشمنان» نسبت داد و گفت: «دشمن با برنامه وارد شده و ما هم باید با برنامه وارد شویم.»
با سخنان دو روز پیش علی خامنهای درباره حجاب اجباری، دور تازهای از رویارویی حکومت با کسانی که نمیخواهند زیر بار فشار حکومت برسر حجاب بروند، آغاز شد.
رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز سهشنبه، پانزدهم فروردینماه پس از ماهها سکوت درباره آتش زدن روسریها و اوج گرفتن اعتراض به حجاب اجباری در شهرهای ایران، صریح به این مساله واکنش نشان داد و کشف حجاب زنان را «حرام شرعی و حرام سیاسی» دانست و اعلام کرد «این مسئله قطعاً حل خواهد شد».
خط و نشان آیتالله خامنهای و «حرام سیاسی» خواندن حجاب، به معنی کوتاه نیامدن و الصاق رسمی حجاب با هویت و اصل وجودی جمهوری اسلامی بود چیزی شبیه به رسمیت نشناختن اسرائیل و دشمنی پایان ناپذیر با این کشور.
سخنان او در حالی بیان شده که با وجود فشار حکومت و ابلاغیههای مختلف حکومتی برای مقابله با کسانی که در مقابل حجاب اجباری مقاومت میکنند، تصاویری گسترده از حضور زنان بدون حجاب بخصوص در ایام نوروز، در شبکههای اجتماعی منتشر شد.
بیشتر:
https://bbc.in/411Pf34
غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه ایران، به دشواری و «هزینه» بالا برای تحمیل خشونتبار حجاب اجباری به زنان و دختران اذعان کرده است.
آقای اژهای گفته که «بگیر و ببند» در این زمینه باعث بالا رفتن هزینه میشود و نتیجه نخواهد داد.
او با اشاره به مساله حجاب گفته: «چنانچه بخواهیم مسائل فرهنگی را صرفا با بگیر و ببند حل کنیم، هزینهها بالا میرود و شاهد اثربخشی مطلوب نخواهیم بود.»
هشدار رئیس قوه قضاییه درباره کماثر بودن ابزار قهریه در تحمیل حجاب تنها سه روز پس از آن بیان شده که آیتالله علی خامنهای، رهبر حکومت، برداشتن حجاب را «حرام شرعی و حرام سیاسی» خوانده است. حرام به معنی ممنوع و ناروا بودن عملی در شرع اسلام است و معنای اصطلاح «حرام سیاسی» روشن نیست.
آتش شاکرمی، خاله نیکا شاکرمی در پستی تازه در اینستاگرام خود از «شکنجه» آنلاین خود نوشته، آن را «تجربهای نفسگیر» خوانده و گفته است که این احتمال هست که خانوادههای دیگر کشته شدههای اعتراضات نیز تجربه مشابهی داشته باشند.
او نوشته است: «پیام هایی از اکانت هایی مجهول دریافت میکردم که حاوی اطلاعاتی هولناک از شیوه دستگیری، زمان بازداشت و شکنجه جوجو بودند.»
خانم شاکرمی گفته است که «آن اطلاعات به دایرکت من سرازیر شدند تا من ازپا دربیایم. و دیگر قادر به تسلط بر ذهنم و افشای لااقل بخشی از حقایق نباشم... تا مرزهای فروپاشی رفتم. سنگینترین و هولناکترین روزها را از سر گذراندم....و درنهایت وقتی تمام آن دادهها را کنار هم گذاشتم فهمیدم این هم بخشی از مسیری است که ما طی میکنیم... جنگ روانی!»
او خانوادههای کشته شدگان دیگر اعتراضات را مخاطب قرار داده و گفته است به احتمال ۹۹ درصد همچو اطلاعات صحیح نیست راه برخورد با آنها این است که «سر پا بمانیم. دادخواه بمانیم و به جای آن اطلاعات خردکننده ابهام را بپذیریم.»
در واکنش به انتشار عکس سه بازیگر زن بدون حجاب اجباری در مراسم خاکسپاری کیومرث پوراحمد، یک رسانه حکومتی برای توجیه این اقدام اعتراضی، به آیه ۶۰ سوره نور در قرآن استناد کرد.
🔸روز جمعه، ۱۸ فروردین، در شبکههای اجتماعی عکسهایی از #کتایون_ریاحی و #گلاب_آدینه و #فاطمه_معتمدآریا، سه بازیگر سرشناس ایرانی، بدون #حجاب_اجباری در مراسم خاکسپاری کیومرث پوراحمد، کارگردان، منتشر شد.
🔸در واکنش به اقدام این زنان بازیگر، کانال تلگرامی «رجانیوز» با اشاره به «حواشی» ایجاد شده پس از انتشارعکس این بازیگران زنان نوشت: «شرعا حجاب بر زنان سالخورده که زنانگی خود را نیز از دست دادهاند واجب نیست.»
علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری، از به جریان افتادن پرونده اتهامی بسیاری از معترضان بازداشتی که بهمنماه پارسال مشمول «عفو معیاری» شده بودند خبر داد.
این وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز در یادداشتی که در شماره شنبه ۱۹ فروردین روزنامه اعتماد منتشر شد، نوشت: «نه تنها خبری از مختومه شدن پرونده افراد زیادی ... که مشمول عفو گسترده بهمنماه شده بودند نیست، بلکه پرونده این افراد وارد مراحل بعدی دادرسی قضایی نیز شده است و بیم محکومیت و مجازات آنها میرود.»
او در ادامه تصریح کرد که «بهرغم آنهمه اخبار و تبلیغات انجامشده در بهمنماه»، بخشی از افرادی که گفته شده بود با موافقت علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، مشمول «عفو» شدهاند اکنون «باید در انتظار محاکمه یا حتی احتمالاً مجازات خود باشند».
احمدرضا رادان، فرمانده نیروی انتظامی کشور اعلام کرد شناسایی زنانی که از حجاب اجباری خودداری میکنند از ۲۶ فروردینماه به صورت «جدی» در خودرو و اماکن با «تجهیزات هوشمند» آغاز خواهد شد. او گفت: «افرادی که کشف حجاب کنند بار اول تذکر میگیرند و در مرحله بعد به دادگاه معرفی میشوند.»
شاهزاده رضا پهلوی میگوید بر سر چهرههای پیشنهاد شده برای «منشور همبستگی» اجماع به دست نیامده اما او خودش را به همکاری با یک گروه محدود نکرده و «در نقش مشوق و پشتیبان» بیطرفیاش را نسبت به همه گروهها حفظ میکند.
آقای پهلوی در توییتر در پاسخ به پرسشهای «هممیهنان، فعالان و زندانیان سیاسی و خبرنگاران» توضیحاتی را ارائه کرده است.
او گفته: « هدف، کوشش و ترجیحم همیشه این بوده که حداکثر نیروهای سکولار و دموکراسیخواه از طیفهای مختلف با هم همکاری کنند. اما بر سر پیوستن چهرههای پیشنهادی به گروه منشور، اجماع به دست نیامد».
آقای پهلوی گفت: « با وجود این، من خودم را فقط به حمایت و همکاری با یک گروه محدود نکردهام، و همچنان در نقش مشوق و پشتیبان، بیطرفی نسبت به همه گروهها را حفظ خواهم کرد»
پلیس و قوه قضاییه ایران تهدید کردهاند که به زودی سختگیری برای تحمیل حجاب اجباری به زنان و دختران تشدید میشود. شورای عالی انقلاب فرهنگی هم قرار است برای تصویب سیاستهایی درباره حجاب هفته آینده یک جلسه «فوقالعاده» برگزار کند.
احمدرضا رادان، رئیس پلیس، چند روز پیش تاریخ مشخصی برای آغاز سختگیریها اعلام کرد و گفت: «از شنبه هفته آینده افرادی که در معابر عمومی ، خودرو و یا در اماکن تجاری اقدام به کشف حجاب کنند با اسناد و مدارک به محاکم قضایی معرفی می شوند.»
اعلام روز شنبه ۲۶ فروردین به عنوان شروع تشدید عملیات پلیسی تحمیل پوشش به زنان با تمسخر و خشم معترضان به حکومت روبرو شده است.
بعضی آن را با پشت گوش انداختن قول افراد به خود برای ورزش، تغذیه، مطالعه یا انجام تصمیمهای مهم «از شنبه» مقایسه کردهاند، شنبهای که همیشه قرار است از راه برسد.
برخی از معترضان یک قدم پیش رفته و اعلام این روز از طرف رئیس پلیس را به چشم دعوت به «زورآزمایی خیابانی» دیدهاند و برای حضور گستردهتر بدون حجاب در خیابانها یا برگزاری تجمعات اعتراضی فراخوان دادهاند.
حساب توییتری «۱۵۰۰ تصویر» به تعداد زیادی از گواهیهای فوت که برای کشتهشدگان اعتراضات صادر شده دست یافته و از روز چهارشنبه اقدام به انتشار تعدادی از آنها کرده است.
🔸علت مرگ شماری از #جانباختگان_اعتراضات «#زن_زندگی_آزادی» در «گواهی وفات» آنها «نامعلوم» قید شده و در برخی گواهیها به کاربرد «اسلحه و گلوله جنگی» اشاره شده است.
در گواهی وفات برخی کشتهشدگان که حساب کاربری «۱۵۰۰ تصویر» از روز چهارشنبه، ۲۳ فروردین، اقدام به انتشار آنها کرده است، علت فوت به دلیل آسیبهایی چون پارگی سیاهرگ، خردشدگی و متلاشی شدن جمجمه، شوک هِموراژیک (از دسترفتگی حجم زیادی از خون)، پارگی عروق و آسیب شدید نُسج عنوان شده که همگی به اصابت گلوله اشاره دارد.
همزمان با افزایش فشارها بر دانشجویی دختر، شماری از تشکلهای دانشجویی در داخل کشور خواستار برگزاری تجمعی برای اعتراض به #حجاب_اجباری در روز شنبه، ۲۶ فروردین، شدند.
در فراخوانی که از سوی این تشکلها و گروهها منتشر شده است، با اشاره به اجرای طرح موسوم به «تذکر لِسانی» [شفاهی] در دانشگاهها پس از تعطیلات نوروز، از جلوگیری از ورود دانشجویان زن به دانشگاه به دلیل عدم رعایت حجاب اجباری با عنوان «رفتار وحشیانه» نام برده و هدف از حضور نیروهای حکومتی در محیط دانشگاه «زیر سوال بردن یکی از اساسیترین حقوق دانشجویان» عنوان شده است.
🔸همزمان با ادامه اعتراض مدنی بخش قابل توجهی از زنان از راه کنار گذاشتن حجاب اجباری و افزایش تهدیدهای حکومتی در پاسخ به آنها، فشارها بر دانشجویانی که مقامات جمهوری اسلامی از آنها با عنوان «بیحجاب» یا «بدحجاب» نام میبرند، افزایش یافته است.